Jom Layan link-link dibawah nie..

Merancang kewangan keluarga

Pada tahun 2009 tugas wanita untuk merancang bajet keluarga mungkin lebih mencabar.

"ORANG ramai masih boleh berbelanja, tetapi biarlah berpada-pada."


IBU kepada empat orang cahaya mata, Fazuliana Wari Dali, 36, tidak pernah gagal daripada tanggungjawab menguruskan perbelanjaan keluarganya.
Meraih pendapatan yang diperoleh daripada perniagaan lukisan, dia tahu cara yang betul menguruskan kewangan.
Menyedari anak-anak semakin membesar dan sesi persekolahan juga bakal bermula tidak lama lagi, Fazuliana lebih selesa menabung untuk kegunaan pada saat diperlukan.
Seperti tahun-tahun sebelum ini, dia masih membeli tiga pasang seragam dan kasut sekolah untuk tiga orang anaknya yang bersekolah. Sungguhpun isu kegawatan ekonomi sudah mula diuar-uarkan, Fazuliana masih belum merancang mengurangkan perbelanjaan isi rumah dan sekolah anak-anak.
Sebaliknya, dia sentiasa menasihati anak-anak agar sentiasa menjaga perilaku supaya kelengkapan sekolah boleh digunakan sepanjang tahun. Menerusi kaedah ini, dia boleh berjimat tanpa perlu membeli baju sekolah yang baru.
"Amalan berjimat cermat ini perlu diamalkan memandangkan harga barang kini semakin naik. Memang terasa apabila melihat harga barang tidak menentu. Jika sebelum ini peruntukan RM100 dapat memenuhi troli tetapi kini untuk mendapatkan barang yang sama, saya perlu berbelanja sebanyak RM250.
"Situasi ini bukan sahaja berlaku di pasar raya besar malah perang harga juga boleh dilihat di pasar borong. Jika masalah ini berterusan saya akan mengurangkan sedikit perbelanjaan supaya peruntukan perbelanjaan yang diberi suami setiap bulan sentiasa mencukupi," luahnya yang menjalankan perniagaan melalui Internet.

"SETIAP individu wajar mengamalkan sikap suka menabung."


Pengalaman selama 14 tahun bekerja di bank membuatkan Fazuliana memahami cara terbaik untuk menguruskan kewangan peribadi.
Tahun ini penuh dengan berita kurang enak mengenai ekonomi dunia. Malaysia dikatakan tidak terkecuali merasai tempias itu.
Menyedari perkembangan tersebut, kerajaan menyarankan supaya masyarakat mengambil langkah berjimat cermat. Pengguna perlu hanya membeli barangan yang diperlukan bukan kerana didorong hawa nafsu.
"Benar, jika diperhatikan di Internet dan media, kebanyakan berita yang disajikan menyatakan negara kita bakal menempuh situasi ekonomi yang tidak menentu pada tahun ini. Tapi, orang ramai jangan mudah panik dan bimbang kerana semuanya bergantung pada gaya hidup anda sendiri.
"Sekiranya amalan jimat cermat sudah diamalkan sejak dulu lagi dan menabung, maka isu kegawatan ekonomi bukanlah suatu masalah yang besar. Malah, tatkala krisis berlaku pun kita tidak akan terasa keperitan itu," jelas Pengarah Urusan Life Specialist Financial Planners Sdn. Bhd., Laila Johari yang menyatakan setiap individu wajar mengamalkan sikap menabung.
Justeru, Laila menyifatkan tahun ini merupakan tahun yang paling sesuai untuk orang ramai belajar menabung.Jika sebelum ini sejumlah wang diperuntukkan membeli barangan berjenama, melancong ke luar negara atau menikmati hidangan di restoran adalah lebih wajar kita mengubah tabiat sedemikian.
Orang ramai masih boleh berbelanja, tetapi biarlah berpada-pada. Sebaik-baiknya bertukarlah membeli produk tempatan dan mengunjungi destinasi percutian dalam negara. Daripada membazirkan wang yang banyak untuk makan di luar, lebih baik sekiranya wang itu digunakan membeli bahan mentah dan makan di rumah. Dengan cara ini, sambil berjimat kita dapat meningkatkan keharmonian keluarga.
Selain menghakis sikap boros, obses menggunakan kad kredit juga harus dikawal.


"PENGGUNA perlu membeli hanya barangan yang diperlukan bukan kerana didorong hawa nafsu. - Gambar hiasan"


Elakkan memiliki kad kredit lebih daripada satu kerana penggunaan kad kredit bakal membuatkan si pengguna terpaksa membayar hutang yang tinggi.
"Saya juga tidak bersetuju sikap pengguna yang gemar membayar hutang kad kredit sebanyak lima peratus pada setiap bulan. Hutang yang selebihnya tertunggak dan beralih pada bulan seterusnya. Semakin banyak hutang kad kredit, semakin tinggilah kadar faedahnya.
"Bagi golongan ibu bapa yang memakai kad kredit, disarankan supaya mereka menggunakan kad itu untuk hal-hal kecemasan atau kesihatan yang melibatkan ahli keluarga saja. Elakkan membeli barang menggunakan kad kredit kerana kesannya amat buruk," ujarnya kepada Kosmo!.

FAZULIANA (tengah) sentiasa menasihati anak-anak supaya bijak menjaga kelengkapan sekolah.


Laila mengakui sistem pengurusan kewangan keluarga terletak pada kebijaksanaan isteri dalam merancang perbelanjaan setiap bulan.

Saat menilai cinta

APAKAH progres perhubungan cinta anda tahun lalu?


SETIAP kali menjelang tahun baru, melakukan resolusi mengenai karier, hal kewangan dan cinta sememangnya menjadi rutin bagi setiap orang.
Bagi pasangan yang sedang bercinta, kenangan yang dilalui sepanjang tahun lalu mungkin lebih mematangkan fikiran. Apatah lagi bagi pasangan yang pernah gagal dalam percintaan.
Mereka menganggap tahun yang dilalui umpama suatu pengajaran yang membawa ke arah kehidupan yang lebih bermakna.
Menyentuh soal cinta, jangan pula anda lupa melakukan perubahan kepada diri dengan meletakkan keazaman yang tinggi dalam hal-hal melibatkan dunia percintaan.
Ikuti tip-tip yang disenaraikan di bawah:
1. Lupakan masa lalu
Anda bukanlah insan yang pernah dikhianati, dibenci mahupun ditinggalkan menjelang hari pernikahan. Setiap perkara yang dilalui sepanjang kehidupan lalu harus dijadikan pengajaran. Tetapi, jangan biarkan pengalaman buruk anda pada masa lampau mempengaruhi hubungan yang sedang terjalin.
Jangan biarkan hal-hal positif dan menyenangkan anda dengan pasangan bertukar gara-gara terlalu asyik membuat perbandingan dari tahun ke tahun. Ibaratkan hubungan yang baru dijalinkan itu seperti kertas putih yang siap dicorak.
2. Temui ramai orang
Bekerja di bawah satu bumbung yang sama atau tinggal berhampiran dengan kediaman anda tidak bermakna dapat membantu anda menemui calon kekasih yang berpotensi, kecuali seorang teman yang sudah lama dikenali. Jalinkan hubungan cinta dengan seorang teman yang boleh membawa anda ke arah dunia persahabatan yang lebih bermakna.
Keluarlah dari zon selesa anda. Sekiranya selama ini anda kerap ke pusat gimnasium selepas pulang dari tempat kerja, namun pada tahun ini, bangunlah pada awal pagi dan lakukan rutin harian dengan melaksanakan segala tugasan yang lebih menyihatkan. Lebih berkesan, ikuti kursus atau motivasi yang melibatkan pesertanya terdiri di kalangan lelaki dan wanita.
3. Ubah penampilan
Sudah tiba masanya anda meninggalkan gaya penampilan lama. Tidak salah sekiranya anda mengeluarkan wang yang lebih semata-mata untuk mengubah stail rambut terkini. Kunjungi salon dan bawalah contoh model rambut daripada majalah sekiranya perlu mendapat keterangan.
Demikian pula dalam hal berkaitan pakaian dan aksesori. Pilih baju berwarna cerah dan bermotifkan corak yang menarik agar anda kelihatan menonjol pada setiap masa.
4. Jangan terburu-buru
Menemui cinta baru mungkin mendatangkan kesan positif. Tetapi, jangan pula anda terus membawanya berjumpa dengan seluruh ahli keluarga. Tunggulah sehingga waktu yang tepat dan jangan sesekali merosakkan hubungan yang baru dibina itu. Hindari berbicara tentang masa depan saat hubungan baru berumur setahun jagung. Nikmatilah waktu perkenalan ini untuk memantapkan hati anda dan pasangan.
5. Jangan terlalu memilih
Setiap orang pasti ada kekurangannya, jadi apabila anda begitu obses akan kekurangan pasangan, mungkin anda sukar untuk menemui cinta baru. Sekurang-kurangnya selidik dulu kelebihan yang ada pada dirinya.
6. Buat keputusan
Cinta kerana paksaan akan membawa duka pada kemudian hari. Jangan takut untuk meluahkan apa yang terpendam kerana ia boleh mendatangkan kesan buruk dalam perhubungan. Oleh itu, lakukan keputusan yang berpihak kepada diri dan jangan takut katakan 'tidak'.

Azam mendidik anak

Apa kata tahun ini anda mencari resolusi baru untuk menjadi ibu bapa yang lebih efektif?

"BELAJARLAH memahami setiap tindakan anak kerana dengan cara inilah anda menggalakkan komunikasi yang lebih baik."


KITA sering mendengar resolusi tahun baru kebanyakan orang adalah untuk berhenti merokok, lebihkan senaman atau mengubah tabiat pemakanan. Apa kata tahun ini anda mencari resolusi baru untuk menjadi ibu bapa yang lebih efektif?
Mungkinkah terdapat teknik mendidik anak yang perlu anda tukar? Ataupun terdapat tabiat anak anda yang perlu diubah?
Berikut adalah sesetengah resolusi mendidik anak yang mungkin boleh dipertimbangkan.
Jadikan contoh
Kebanyakan ibu bapa tidak sedar akan pengaruh mereka terhadap anak-anak.
Anak biasanya cenderung terpengaruh dengan tabiat merokok, pengamalan diet yang tidak sihat, tidak memakai topi keledar dan sebagainya jika salah seorang daripada ibu bapa mempunyai tabiat buruk.
Ibu bapa perlu menjadi model yang baik sama ada dari segi tingkah laku mahupun kaedah pengurusan emosi.
Mendisiplinkan anak
Belajar mendisiplinkan anak secara efektif amat mustahak. Mendidik mereka kaedah bertindak balas dan mengurangkan tingkah laku yang buruk adalah salah satu contohnya.
Disiplin dan hukuman bukan perkara yang sama. Jika anda berdepan dengan masalah mendisiplinkan anak, maka jangan segan mendapatkan bantuan. Setiap kanak-kanak adalah berbeza. Teknik didikan tertentu tidak semestinya boleh diaplikasikan untuk semua anak.
Didikan adalah sebahagian besar daripada disiplin. Jika anak melenting, mengehadkannya daripada menikmati pelbagai keistimewaan mungkin satu tindakan yang wajar.
Tetapi, si anak tidak mungkin belajar atau tahu apa yang betul sehinggalah anda menunjukkan kepadanya. Luangkan masa untuk menerangkan perilaku yang betul kepada anak.Memahami anak
Adakah anda memahami perkara yang dilakukan oleh anak? Mengapa anak kecil memandang anda dan sejurus selepas itu memukul abangnya atau melontarkan sesuatu ke atas lantai? Tidakkah dia tahu itu sesuatu yang salah?
Dia mungkin tahu tetapi tidak bermakna apa yang dilakukan itu jahat. Sebaliknya, kebanyakan kanak-kanak berada dalam kedudukan menerokai had mereka. Inilah satu proses normal dan merupakan sebahagian daripada perkembangan semula jadi. Jika anda berusaha memahami rasional anak, boleh jadi kemarahan dan reaksi anda tidaklah seteruk yang disangkakan.
Sebahagian besar ibu bapa telah mengukuhkan perilaku buruk anak tanpa disedari. Keadaan ini boleh berlaku apabila anak disalurkan dengan pelbagai perhatian negatif dan tidak konsisten. Sekiranya anda masih tidak dapat memahami mengapa anak bertindak sedemikian, maka ini mungkin bermakna teknik mendisiplinkan anak anda itu tidak berkesan.
Pemakanan sihat
Dewasa ini kebanyakan ibu bapa dilihat cenderung memanjakan anak. Malah, mereka juga terlupa meminta anak membasuh pinggan mangkuk setiap kali selepas makan. Sepatutnya, anak perlu belajar menghabiskan makanan agar tidak meninggalkan separuh daripada sajian tersebut di dalam pinggan.
Jika anda sentiasa membiarkan lebihan makanan berada dalam pinggan secara konsisten, tabiat ini akan terbawa-bawa sehingga ke alam dewasa. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda mungkin boleh memberikan hidangan kecil kepada anak bagi melatihnya menghabiskan semua makanan. Sediakan juga pilihan makanan yang sihat seperti buah-buahan, sayuran, daging dan produk tenusu rendah lemak. Hadkan pengambilan minuman bersoda, tinggi gula dan makanan kaya lemak dalam diet pemakanan anak anda.

"GALAKKAN anak aktif dalam aktiviti fizikal bagi mengelakkan risiko menjadi obes."


Aktiviti fizikal
Bilangan kanak-kanak dan anak remaja yang obes kian bertambah. Menghabiskan masa berjam-jam di depan televisyen, bermain permainan video dan komputer adalah antara puncanya. Jadi, selain pengamalan diet yang seimbang, pastikan anak diberi masa untuk melakukan aktiviti-aktiviti fizikal secara kerap untuk kekal sihat dan cergas.
Berkomunikasi secara efektif
Adakah anda tahu bagaimana berinteraksi dengan anak? Apakah yang akan anda lakukan apabila anak bermasalah? Belajar berkomunikasi dengan anak jelas merupakan satu kemahiran penting.
Sebenarnya terdapat banyak perkara yang boleh dibincangkan bersama anak. Misalnya, pendidikan seks, bahaya merokok dan penyalahgunaan dadah serta alkohol.
Sentiasa bersedia
Apakah yang akan anda lakukan pada kali pertama berdepan dengan masalah didikan anak yang spesifik? Misalnya, ketika anak bercakap bohong, mencuri atau ponteng sekolah? Anda mungkin tidak bersedia untuk setiap situasi tetapi perancangan awal mungkin dapat membantu.
Membuat perancangan awal juga boleh membantu anda berdepan dengan anak-anak yang sukar dikawal.

Pekerja wanita dipecat kerana bergambar bogel


GAMBAR yang disiarkan akhbar Kompas.com semalam menunjukkan imej dua orang gadis Sumatera Selatan yang berbogel sehingga mencetuskan perbualan di kalangan penduduk.


EMPATLAWANG - Agensi Pengurusan Kewangan dan Aset Daerah (DPPKAD) Empatlawang di sini, Sumatera Selatan, Indonesia, memecat seorang pekerja wanitanya selepas gambar bogelnya disiarkan media, lapor sebuah akhbar semalam.
Gadis cantik itu dipecat setelah pihak atasan mendapat tahu dia bergambar bogel bersama rakannya di tandas pejabat.
Ketua DPPKAD, Amin Daoed dalam kenyataannya kelmarin, mengakui bahawa wanita tersebut adalah orang bawahannya.
"Memang benar gadis itu pekerja sukarela kami, tetapi dia sudah kami berhentikan pada Selasa lepas selepas perbuatannya terbongkar," kata Amin.
Beliau turut kecewa kerana penyebaran gambar itu telah mencemarkan nama Daerah Empatlawang.
Gambar bogel kedua-dua gadis itu menjadi perbualan hangat di kalangan kakitangan pejabat daerah itu sebelum ini.
Dua gadis itu mengakui bahawa gambar-gambar tersebut adalah asli.
Namun, kata mereka, gambar itu dirakamkan untuk tujuan simpanan peribadi tetapi ada individu yang mencuri fail dalam telefon bimbit yang merakamkan gambar tersebut sebelum menyebarkannya.
Menurut seorang daripada gadis itu, salah seorang rakan karib mereka mungkin mencuri fail gambar tersebut kerana telefon yang merakamkan gambar itu mempunyai kata laluan. - Agensi

Budak 6 tahun betulkan kesilapan amaran jalan


GAMBAR menunjukkan papan tanda yang menunjukkan papan tanda jalan yang betul selepas papan tanda asal ditanggalkan di sebuah lebuh raya di daerah St. Louis, Amerika Syarikat.


MANCHESTER, Amerika Syarikat (AS) - Pegawai-pegawai pihak berkuasa lebuh raya Daerah St. Louis mengucapkan terima kasih kepada seorang budak lelaki berusia enam tahun kerana membantu mereka membetulkan kesilapan beberapa papan tanda amaran jalan yang berliku.
Stesen televisyen KTVI-TV di AS melaporkan baru-baru ini, kanak-kanak itu, David Hindes menyedari terdapat kesilapan gambar jalan pada satu papan tanda keselamatan jalan raya di sini.
Papan tanda yang silap itu memberitahu para pemandu bahawa cuma terdapat satu selekoh di hadapan berbanding keadaan jalan sebenar yang berliku-liku.
Akur dengan cadangan bapanya, dia menulis surat berhubung kelemahan itu kepada pentadbir lebuh raya tersebut.
Dalam surat itu, dia melukiskan gambar jalan yang silap dan gambar jalan yang betul.
Pegawai pihak berkuasa lebuh raya itu kemudian menelefon budak tersebut untuk memberitahu bahawa pandangannya mengenai gambar jalan itu sememangnya betul.
"Saya gemar mereka dan melukis papan tanda jalan raya. Papan tanda itu sepatutnya mempunyai banyak selekoh kerana ia jalan yang berliku," katanya.
Papan tanda yang silap itu kemudian ditukar manakala sebagai ganjaran kerana kepekaannya, Hindes dibawa melawat kilang membuat papan tanda dan dia turut dijanjikan pekerjaan dengan jabatan lebuh raya apabila dewasa kelak. - Agensi

SERAM: Imej Pelik di angkasa


Gambar menunjukkan imej menyeramkan seperti hantu (dalam bulatan) yang telah dirakamkan oleh seorang pendaki di lereng gunung Tatra, Zakopane, Poland.


ZAKOPANE, Poland - Seorang pendaki di Poland merakamkan gambar satu lembaga menyeramkan yang muncul dari dalam kabus di lereng gunung Tatra di sini, lapor sebuah akhbar semalam.
Lembaga seperti hantu yang dirakamkan menerusi kamera itu baru-baru ini dipercayai berpunca daripada ilusi optik yang dikenali sebagai Hantu Brocken.
Fenomena itu sering berlaku apabila matahari menyinar di belakang seseorang yang melihat ke dalam kabus di lereng gunung dengan bayangnya berada di hadapan.
Kepala lembaga itu pula kelihatan timbul dan dikelilingi beberapa lingkaran cahaya disebabkan oleh biasan.
Ilusi tersebut sering kali berlaku di lereng gunung berkabus atau pemandangan berkabus dari dalam pesawat.
Bayangan tersebut diberi nama Hantu Brocken kerana bayangan seumpama itu ditemui pada 1780 oleh seorang saintis, Johann Silberschlag di Brocken yang merupakan puncak tertinggi pergunungan Harz, di Jerman.
Pendaki-pendaki gunung sebelum ini memiliki kepercayaan karut bahawa sesiapa yang melihat Hantu Brocken akan mati pada keesokan harinya. - Agensi

Pelakon Lost balik ke Korea


KIM YUN-JIN dipeluk oleh seorang peminatnya pada Festival Filem Antarabangsa Pusan Ke-15 di Busan, Korea Selatan semalam.


BUSAN, Korea Selatan - Bintang siri televisyen Lost, Kim Yun-jin kembali ke negara kelahirannya untuk menghadiri Festival Filem Antarabangsa Pusan sebagai juri.
Pelakon berketurunan Korea-Amerika berusia 36 tahun itu baru sahaja menyempurnakan tahun keenamnya bersama siri Lost yang episod terakhirnya bakal ditayangkan pada Mei tahun depan.
"Secara keseluruhannya, penonton-penonton di Amerika Syarikat (AS) tidak banyak tahu mengenai filem Asia. Diharapkan festival-festival filem antarabangsa seperti Pusan ini akan mengubah situasi itu pada masa akan datang," kata Yun-jin pada sidang akhbar di sini semalam.
Dia dilahirkan di Seoul tetapi berpindah ke AS semasa berusia 10 tahun.
Aktres itu menjadi popular di Korea selepas melakonkan watak seorang perisik Korea Utara dalam filem Shiri pada 1999.
Dia terus berlakon dengan produksi Korea Selatan tanpa mengabaikan siri Lost.
"Kembali dan berlakon dalam filem Korea sememangnya sesuatu yang menyeronokkan," katanya.
Drama terbarunya, Harmony akan disiarkan pada Januari depan.
Ia mengisahkan empat banduan wanita yang bersahabat selepas menyertai satu kumpulan koir. - AP

Unik: Papan iklan di London


DUA pejalan kaki melihat tiga wanita yang menyamar sebagai patung di papan iklan Johnson & Johnson di pusat beli-belah Westfield, London baru-baru ini.


LONDON - Para pengunjung sebuah pusat beli-belah di Britain kelmarin terkejut apabila melihat beberapa wanita menjadi model hidup di sebuah papan iklan di sini, lapor sebuah akhbar semalam.
Sebuah akhbar melaporkan, papan iklan berkonsepkan seni timbul di pusat beli-belah Westfield, di sini menampilkan tiga model seksi yang menyamar menjadi patung, baru-baru ini.
Seorang model berambut perang duduk dalam keadaan separuh bogel di belakang segumpal awan dengan model kedua bergaya di belakang sebatang pokok.
Model ketiga yang berpakaian singkat duduk di atas buaian di tengah papan iklan tersebut. Mereka akan mengejutkan orang ramai dengan menggerakkan jari-jari kaki.
Trio berkenaan membantu kempen promosi losyen pelembap 24 jam Johnson & Johnson. - Agensi

Perisik seksi muncul di Kazakhstan


ANNA CHAPMAN (kiri) dikawal oleh seorang lelaki di sebuah pusat pelancaran roket Rusia di Kazakhstan kelmarin.


BAIKONUR - Pengintip seksi Rusia, Anna Chapman membuat kemunculan mengejut di selatan Kazakhstan apabila dia melambaikan tangan sebagai tanda untuk mengucapkan selamat jalan kepada tiga angkasawan yang berlepas ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS).
Chapman yang memakai kot merah menghadiri majlis ucap selamat jalan kepada angkasawan AS, Scott Kelly dan dua angkasawan Rusia di sebuah balai berlepas di sini kelmarin.
Kumpulan angkasawan itu berlepas dengan menaiki roket Soyuz TMA01M dari sebuah pusat pelancaran di sini.
Angkasawan itu akan berada di ISS selama lima bulan.
Chapman, 28, memberitahu seorang wartawan bahawa dia baru tiba di ISS semasa ditanya mengenai kehadirannya tanpa mengulas lanjut.
Diiringi seorang lelaki sasa yang menghalang kumpulan wartawan daripada menghampirinya, dia kemudian menuju ke sebuah rumah tetamu yang dikawal rapi berhampiran pelantar pelancaran.
Wanita cantik berambut merah itu adalah antara 10 ejen Rusia yang diusir dari AS pada 10 Julai lepas kerana kesalahan mengintip.
Gambar-gambar seksinya yang terpapar di beberapa laman jaringan sosial menyebabkan Chapman menjadi popular di Barat. - AP

Spekulasi: Harga susu naik

KUALA LUMPUR – Laporan kenaikan harga susu termasuk produk tenusu tempatan naik dalam tempoh terdekat ekoran peningkatan harga bahan mentah barangan tenusu di pasaran dunia dianggap spekulasi semata-mata.
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (gambar) menegaskan, spekulasi tersebut yang hangat diperkatakan ketika ini oleh sesetengah pihak adalah tidak benar sama sekali.
Justeru beliau menasihatkan pengguna supaya tidak perlu bimbang sebab harga susu masih dikekalkan seperti biasa dan belum ada lagi sebarang kenaikan.
“Namun oleh sebab harga jualan susu bukan berada di bawah produk kawalan harga, jika berlaku kenaikan pada masa depan, kementerian tidak berkuasa mengambil sebarang tindakan,” katanya ketika ditemui di sini semalam.
Beliau berkata demikian mengulas laporan berhubung harga tepung susu tanpa lemak yang merupakan bahan mentah tenusu utama dijangka meningkat lebih AS$3,000 (RM9,630) satu tan metrik pada tahun ini berbanding AS$2,100 (RM6,741) dalam suku keempat tahun lalu.

Mansuhkan UPSR & PMR: Laporan cadangan siap

KUALA LUMPUR – Laporan penuh perhubungan cadangan memansuhkan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) telah siap.
Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi (gambar) berkata, keputusan mengenai perkara itu akan diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam masa terdekat.
“Pada masa kini belum ada keputusan akhir lagi, biar Timbalan Perdana Menteri yang umumkan. Setahu saya laporan itu sudah siap,” katanya.
Beliau berkata demikian selepas merasmikan majlis penutup Projek Fasa Kedua Pendidikan Malaysia-Australia untuk Afghanistan (MAEPA) di Institut Perguruan Bahasa-Bahasa Antarabangsa Lembah Pantai di sini.
MAEPA merupakan projek usahasama Malaysia dan Australia untuk melatih jurulatih utama dari Afghanistan bagi mempelajari kemahiran pedagogi dan penyampaian pendidikan dalam meningkatkan kualiti pendidikan di negara peserta.
Mohd. Puad berkata, keputusan sama ada memansuhkan kedua-dua peperiksaan itu perlu dibuat secara berhati-hati bagi memastikan ia merupakan satu keputusan yang memberi manfaat kepada pelajar sekolah di negara ini.

Rampas: Zoo mini Anson Wong kena serbu


KAKITANGAN Perhilitan membawa keluar salah seekor daripada dua ekor harimau benggala dari sebuah dusun buah-buahan di Teluk Bahang, Pulau Pinang semalam.


GEORGE TOWN - Sebanyak 120 ekor haiwan yang terdiri daripada pelbagai jenis dirampas oleh Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) di sebuah dusun buah-buahan di Teluk Bahang dan sebuah premis di Jalan Jones di sini, dalam operasi selama dua hari sejak kelmarin.
Dalam operasi membabitkan 20 pegawai Perhilitan di dusun milik keluarga penyeludup haiwan antarabangsa, Anson Wong Keng Liang (gambar), 52, atau turut dikenali sebagai ‘Raja Cicak’ semalam, sebanyak dua ekor harimau benggala, empat ekor kucing hutan, seekor buaya dan tiga ekor ular sawa dirampas.
Operasi yang turut disertai kakitangan Zoo Melaka itu mendapati, kesemua haiwan tersebut disimpan oleh Anson Wong dan isterinya, Cheah Bing Shee dalam dusun berkenaan yang seakan-akan zoo mini yang terletak kira-kira 50 meter dari Jalan Teluk Bahang-Balik Pulau berhampiran Sungai Pinang.
Dusun buah-buahan keluarga Anson Wong yang terletak berhampiran Pusat Rekreasi Air Terjun Titi Kerawang itu dipercayai dijadikan tempat dia menyimpan pelbagai spesies haiwan yang dilindungi sejak beberapa tahun lalu.
Terdahulu dalam operasi kira-kira pukul 8 malam kelmarin, pihak Perhilitan telah merampas sebanyak 50 ekor haiwan yang terdiri daripada pelbagai jenis iaitu biawak, ular, kura-kura serta pelbagai jenis ular sawa dan ular berbisa.
Turut dirampas pada hari yang sama ialah 60 ekor haiwan lain yang kebanyakan terdiri daripada pelbagai spesies unggas liar yang disimpan Anson Wong di sebuah premis di Jalan Jones di sini.

Sukan Komanwel edisi ke-19: Hari-hari ada pingat


TRIO pecut negara yang diwakili Azizulhasni (depan), Josiah Ng (tengah) dan Rizal Tisin tampil hebat dalam acara pecut berpasukan semalam untuk menghadiahkan pingat gangsa buat kontinjen negara.


PERJUANGAN kontinjen negara di bumi India semakin terserlah. Tidak keterlaluan jika dikatakan ‘tiada hari tanpa pingat’ dalam setiap acara yang mereka sertai.
Meskipun bukan emas, perak dan gangsa tetap ada.
Semalam sudah masuk hari kelima wira-wira negara menggalas cabaran pada Sukan Komanwel edisi ke-19 yang sedang hangat berlangsung di New Delhi.
Pingat emas sekali lagi menjelma menerusi ratu skuasy negara, Datuk Nicol David.
Dia melengkapkan koleksi kejuaraan utama dalam kariernya apabila memenangi pingat emas acara perseorangan wanita.
Ia pingat emas pertama yang dimenangi Nicol pada Sukan Komanwel selepas mengalahkan pemain England, Jenny Duncalf 11-3, 11-5, 11-7 dalam perlawanan akhir di Kompleks Siri Fort.
“Kejayaan ini amat bermakna buat saya kerana saya melakukannya demi nama negara, bukan atas kepuasan peribadi,” kata Nicol.
Dalam pada itu, Mohd. Azlan Iskandar kalah kepada Peter Baker dari England 5-11, 4-11, 2-11 pada perlawanan penentuan pingat gangsa bagi acara perseorangan lelaki.
Sementara itu, skuad badminton negara juga tidak mengecewakan kerana berjaya mempertahankan pingat emas hasil kemenangan 3-1 pada final acara berpasukan semalam.
Turut cemerlang semalam ialah trio basikal pecut negara, Mohd. Azizulhasni Awang, Mohd. Rizal Tisin dan Josiah Ng yang memenangi pingat gangsa dalam acara pecut berpasukan.
Penembak berpengalaman, Hasli Izwan Amir Hassan juga tidak mengecewakan apabila berjaya menambah koleksi pingat perak buat dirinya.
Pada aksi di Lapang Sasar Dr. Karni Singh semalam, Hasli Izwan yang memenangi pingat perak dalam acara 25 meter Rapid Fire Pistol bersama Hafiz Adha kelmarin, mencatat 576 mata.
Pingat emas dimenangi Vijay Kumar dari India, sementara gangsa menjadi milik seorang lagi penembak tuan rumah, Gurpreet Singh.
Skuad ping pong wanita negara mencipta sejarah tersendiri apabila meraih pingat pertama pada penampilan di Sukan Komanwel.
Gandingan Beh Lee Wei, Chiu Soo Jiin, Fan Xiao Jun dan Ng Sock Khim memenangi pingat gangsa dalam acara berpasukan wanita.
Mereka menewaskan England 2-3 yang dibarisi Hannah Hicks, Karina Lefevre, Joanna Parker dan Kelly Sibley.
Skuad memanah negara pula hanya mampu memperoleh pingat perak selepas tewas kepada Australia pada perlawanan akhir acara recurve berpasukan lelaki.

Eat Pray Love:Julia Roberts biasa saja - Hadi


BABAK antara Hadi dengan Julia Roberts dalam Eat Pray Love.


MENGGUNAKAN India, Itali dan Bali sebagai lokasi penggambaran, penglibatan artis Indonesia seperti Christine Hakim dalam filem antarabangsa Eat Pray Love lakonan Julia Roberts memberi erti besar bagi portfolio perfileman Indonesia.
Namun watak lelaki penilik nasib dari Bali bernama Ketut Liyer yang terkenal dengan dialog "See you later, alligator" telah menjadi watak yang digemari kerana kesederhanaan dan cukup bersahaja.
Bukan seorang aktor, Ketut atau nama sebenarnya Hadi Subianto beruntung kerana berpeluang berlakon dan menjadi 'guru' Julia dalam filem tersebut.
Saat ditanya tentang pengalamannya berhadapan dengan Julia, Hadi menjawab: "Tiada yang istimewa. Julia Roberts hanya orang biasa."
Ditebak banyak orang yang cemburu dengan peluang yang diperoleh, Hadi sebaliknya terkejut kerana terus menyatakan berasa biasa sahaja berlakon dengan Julia.
Hadi mendapat tawaran memainkan watak Ketut Liyer selepas pengarah filem tersebut menginap di Hotel Dharmawangsa, Bali, tempat dia bekerja sebagai pemain seruling.
Berasal dari Madura, katanya: "Pada mulanya saya menolak untuk berlakon kerana tidak pernah berlakon. Tapi kemudian saya terima tawaran itu selepas dipujuk. Jadi saya terus belajar tentang karakter dan ilmu daripada Ketut Liyer yang sebenar."

Maher Zain: Kembali ke jalan Allah
TIGA tahun lalu, dia pernah terbuai dengan keseronokan duniawi. Bergelar pengunjung tegar pusat hiburan, meneguk minuman beralkohol serta menjadikan najis dadah sebagai peneman, penyanyi dan produser yang berhasil menghipnos pengikut dari seluruh dunia, Maher Zain, 29, secara terbuka berkongsi kekhilafan dirinya.
Berterus-terang, tidak pernah terlintas di ruang fikirnya ingin berdampingan dengan gelaran anak seni. Jejaka kacak berketurunan Lebanon dan dibesarkan di Sweden itu, sebaliknya punya alasan sendiri untuk tegak berdiri dalam belantika hiburan lantas mengalunkan kelunakan vokalnya yang dibalut puji-pujian kepada Sang Pencipta.
"Tiga tahun lalu, saya jauh daripada Allah kerana melakukan banyak perkara yang bertentangan dengan ajaran Islam. Saya juga bergaul dengan orang tidak baik. Malah, paling menyedihkan saya tidak ingat dengan bacaan Al-Fatihah. Bayangkan, sampai macam itu sekali. Saya akui keadaan ini agak serius sekali gus membimbangkan diri.

MAHER ingin terus memperbaiki diri dalam berkarya.


"Tidak lama kemudian, saya rasa teramat kekosongan. Apa tidaknya, saya melihat diri ini tidak sama dengan kawan lain sampaikan kami pernah berselisih faham sesama sendiri apabila mempersoal tentang cara hidup dan persekitaran tidak betul ini. Selepas itu, saya diperkenalkan kepada RedOne lantas bekerja di sampingnya bagi menerbitkan album artis lain.
"Dalam waktu sama, saya sering mengunjungi sebuah masjid dan bertemu rakan-rakan baru. Mereka banyak memberi nasihat kepada saya agar kembali kepada asal-Nya. Justeru, saya mula lebih mengenal diri sehinggakan timbul kesedaran untuk berkarya," katanya ketika ditemui pada pelancaran album Thank You Allah di Menara Kuala Lumpur Selasa lalu.
Dan bukan calang-calang. Dianugerahkan selautan bakat seni, graduan Sarjana Kejuruteraan Aeronautik ini terinspirasi untuk menghasilkan lagu-lagu bersalut keagamaan dan kerohanian dalam perspektif berbeza. Lebih menarik, setiap karya dibikin Maher, ia terkait dengan kisah yang pernah dialami sendiri di alam realiti.
"Dengan muzik merupakan sebenar minat saya, tiada salahnya kalau membikin lagu yang bersangkutan dengan ajaran Islam termasuk meluahkan seluruh kecintaan kepada Allah, alam semesta, pasangan, keluarga, sahabat handai dan sebagainya. Lebih indah kalau saya mahu menampilkan pembaharuan," lekas sahaja jawabnya.

MAHER sempat mendendangkan lagu popular yang berjudul Insya-Allah di hadapan pihak media dan peminat.


Boleh dianggap mencipta gelombang sehingga dia sendiri terkena refleks kemasyhuran, Maher tidak pernah sesekali menebak dia mampu berada pada tangga sekarang. Kemunculannya dalam dunia serba-serbi glamor, akuinya, hanya ingin berkongsi kebolehan kepada peminat. Tiada lain, itu sahaja yang berputar dalam fikirannya.
"Sejujurnya, saya tidak sangka dengan penerimaan positif daripada peminat termasuk di Malaysia apabila berkecimpung dalam arena seni sejak dua tahun lalu. Sukar hendak digambarkan perasaan ini. Yang penting, saya sentiasa berpegang kepada niat - menyalurkan mesej tertentu dalam membikin lagu kepada pendengar.
"Begitupun, saya sentiasa sedar diri. Sebenarnya masih panjang lagi perjalanan saya dalam industri ini. Saya harap dapat terus menyumbangkan lebih banyak karya berkualiti sambil menyelitkan elemen dakwah. Saya ingin memfokuskan terlebih dahulu terhadap nyanyian dan penerbitan," ujar Maher yang selesa menjunjung jalur R&B dan soul.
Konsert perkenalan
Selain hadir ke bumi Malaysia untuk melancarkan album debutnya, Maher juga bakal menghiburkan peminat menerusi konsert mini Save The Soul yang bakal berlangsung di Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam, Selangor pada 14 dan 15 Oktober ini. Dibawa oleh Raudhatus Sakinah, penghibur terkenal tanah air, Aishah menjadi artis pembuka tirai.
Cukup mengejutkan apabila tiket mini konsert tersebut telah habis dijual dalam waktu singkat. Maher juga ketika ditemubual, tidak berupaya menyembunyikan kegembiraannya sehingga tidak sabar untuk bertandang semula ke negara ini sambil merealisasikan konsert berskala gergasi dengan menghadirkan bunyi-bunyian orkestra.

BARISAN wakil dari Menara KL juga tidak ketinggalan mengabadikan gambar bersama Maher.


"Konsert mini ini dianggap sebagai acara kecil memperkenalkan diri saya kepada peminat di Malaysia. Saya bakal menyanyikan sebanyak lapan buah lagu secara minus one daripada album Thank You Allah. Ia sengaja dibuat dalam suasana santai supaya saya dapat menghiburkan peminat secara lebih dekat pada persembahan ini.
"Pada pendapat saya, sebuah konsert tidak kiralah bersaiz biasa, atau sebaliknya, ia perlu dilakukan terutama kepada artis baru seperti saya. Tidak terkecuali, saya ada perancangan untuk mengadakan persembahan lebih besar pada masa akan datang. Insya-Allah, mungkin awal tahun depan," sahutnya penuh harap.
Menandatangani kontrak dengan rumah penerbitan, Awakening Records sejak setahun lepas, Maher yang telah mengukir populariti di negara Eropah dan Timur Tengah turut menzahirkan keterujaan apabila berkesempatan melibatkan diri pada mini konsert tersebut. Tambah Maher: "Hanya Tuhan saja tahu betapa bersyukurnya saya dapat berada di Malaysia."

@@ Followers @ @

Pembaca Berita PANAS!

Popular Posts