Jom Layan link-link dibawah nie..

Rasuah: Wahid didapati tidak bersalah


WAHID melambai tangan selepas dibebaskan daripada tuduhan rasuah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – “Saya bersyukur, proses mencari keadilan di mahkamah kini selesai.” Demikian luahan bekas Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Wahid Mohd. Don selepas Mahkamah Sesyen di sini semalam melepas dan membebaskannya daripada tuduhan menerima suapan RM60,000 bagi urusan pengeluaran visa kemasukan pekerja asing, dua tahun lalu.
Wahid, 57, yang akan menyambut hari ulang tahun kelahirannya pada November ini juga mengucapkan terima kasih kepada ahli keluarga yang memberikan sokongan sepanjang perbicaraan kes itu.
Terdahulu, Hakim Rosbiahanin Ariffin memutuskan Wahid tidak bersalah selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan keraguan munasabah terhadap kes tersebut.
Wahid didakwa di Mahkamah Se- syen di sini pada 19 Ogos 2008 atas tuduhan menerima suapan RM60,000 bagi mempercepatkan kelulusan permohonan visa 4,337 pekerja Bangladesh untuk masuk ke negara ini.
Dia didakwa menerima rasuah tersebut daripada ahli perniagaan, Datuk Low Chang Hian di kediamannya di No. 3167, Jalan Lembah Ledang persimpangan Jalan Duta di sini kira-kira pukul 10.15 malam 10 Julai 2008.
Berdasarkan pertuduhan, wang suapan itu merupakan sebahagian daripada pembayaran upah bagi mempercepatkan proses permohonan Visa Dengan Rujukan (VDR) bagi warga Bangladesh terbabit.

Dipetik dari: http://kosmo.com.my/

7 tahun Penjara: Balasan lupus bukti


SURESH (belakang) dan Sarawanan (depan) dibawa masuk ke Mahkamah Majistret Telok Datok, Banting semalam.


BANTING - Mahkamah Majistret Telok Datok di sini semalam sunyi seketika apabila dua lelaki yang dihukum penjara tujuh tahun kerana mengaku melupuskan bahan bukti dengan membakar dan membuang abu mayat jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain menyatakan permohonan maaf mereka.
"Saya memohon maaf kepada keluarga mangsa dan masyarakat atas perbuatan saya... saya telah insaf."
Demikian kata K. Sarawanan, 19, dan U. Suresh, 26, dalam bahasa Tamil sebelum diterjemahkan ke Bahasa Malaysia oleh jurubahasa mahkamah sejurus hukuman diputuskan oleh Majistret Hurman Hussain terhadap kedua-dua tertuduh itu.
Dua sahabat itu yang berdiri di kandang pesalah menundukkan kepala seolah-olah kesal dengan perbuatan mereka.
Terdahulu, Hurman menjatuhkan hukuman tersebut terhadap kedua-dua tertuduh selepas mereka mengaku bersalah atas empat tuduhan melupuskan bahan bukti termasuk abu mayat mangsa dan bahan yang digunakan untuk membakar mayat.
Keempat-empat tuduhan dibacakan dalam bahasa Tamil dan diterjemahkan jurubahasa sebelum mereka kemudian menganggukkan kepala dan mengaku salah.
Sarawanan dan Suresh masing-masing dikenakan hukuman penjara maksimum tujuh tahun bagi setiap tuduhan yang diarahkan berjalan serentak bermula dari tarikh mereka ditangkap pada awal bulan September lalu.
Hukuman maksimum itu selaras dengan peruntukan di bawah Seksyen 201 Kanun Keseksaan iaitu jika sabit kesalahan dikenakan hukuman maksimum penjara tujuh tahun dan denda.

Dipetik dari: http://kosmo.com.my

Polis buka semula depot minyak


BEBERAPA anggota polis berdiri semasa mengawal depot minyak Fos-sur-Mer di Perancis semalam.


PARIS - Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy mengarahkan anggota-anggota polis untuk membuka semula depot-depot minyak yang ditutup oleh beberapa kumpulan pekerja yang melakukan mogok ekoran cadangan pemerintah mahu melanjutkan usia persaran daripada 60 tahun kepada 62 tahun bagi mengurangkan defisit awam negara tersebut.
Penggunaan polis itu dilakukan bagi menghalang berlakunya kekurangan bekalan bahan api kerana pembelian panik selepas operasi lapan daripada 12 loji penapisan minyak diberhentikan akibat mogok.
Walaupun anggota-anggota polis berjaya membuka pagar beberapa buah depot, penunjuk perasaan melancarkan mogok-mogok baru di sekurang-kurangnya lima pusat pengagihan minyak di seluruh Perancis semalam.
Antara pusat pengagihan itu adalah di Caen dan Ouistreham di bahagian utara, Le Mans serta Vern-sur-Seiche di barat daya selain La Rochelle di kawasan pantai Atlantik.
Para pekerja di depot Fos-sur-Mer berhampiran Marseille tidak menunjukkan sebarang tentangan apabila anggota-anggota polis mahu membuka semula kemudahan itu yang telah ditutup sejak Khamis lalu.
Polis turut membuka semula depot-depot pengagihan minyak di Bassens, Lespinasse dan Cournon d'Auvergne.
Kesatuan-kesatuan pekerja utama di Perancis berterusan mahu menentang reformasi pencen tersebut. Ia menggesa ahli-ahli dan penyokong mereka mengadakan siri tunjuk perasaan di jalanan pada esok dan Selasa minggu depan. - AFP

Dipetik dari: http://kosmo.com.my

@@ Followers @ @

Pembaca Berita PANAS!

Popular Posts