Jom Layan link-link dibawah nie..

Anak 1 Malaysia. Teruk pada zaman Abu Jahal. Lebih Teruk pada zaman Firaun.


Kalau ditakdirkan Abu Jahal dan Firaun hidup semula di Malaysia nescaya dia pun terkejut beruk. Zaman sekarang canggih lagi pada zaman mereka. Yelahh... Malaysia bolehlah katakan. Sebab zaman jahiliyyah mereka membunuh anak perempuan sahaja dan zaman Firaun mereka membunuh anak lelaki sahaja. Sedangkan zaman kini mereka tak peduli lelaki ke perempuan.

Mereka bunuh dengan pelbagai cara. Ada yang dihanyutkan ke sungai, dibakar, disumbat ke dalam lubang tandas, dibuang ke longkang dan dicampak ke tempat pembuangan sampah. Semuanya ini menimbulkan persoalan bilakah episod kejam itu akan berakhir. Dan episode terkini di Melaka baru-baru ini mereka mewarisi kerja zaman jahiliyyah dengan membunuh anak dengan menanam hidup-hidup bayi yang baru dilahirkan ke dalam tanah.

http://1.bp.blogspot.com/_XZthmqtd2Ow/S6x0ErQQomI/AAAAAAAAF2Y/KgBtGXKcIRo/s400/24795_105563512797654_100000320161835_136825_8209782_n.jpg

Disebut didalam al-Quran betapa kejinya kelakuan Firaun apabila mereka membunuh anak-anak lelaki rakyatnya dikalangan Bani Israel. Ia difirmankan:-

إِذْ أَنْجَاكُمْ مِنْ آلِ فِرْعَوْنَ يَسُومُونَكُمْ سُوءَ الْعَذَابِ وَيُذَبِّحُونَ أَبْنَاءَكُمْ وَيَسْتَحْيُونَ نِسَاءَكُمْ وَفِي ذَلِكُمْ بَلَاءٌ مِنْ رَبِّكُمْ عَظِيمٌ
Ketika dia menyelamatkan kamu dari (Fir'aun dan) pengikut-pengikutnya, mereka menyiksa kamu dengan siksa yang pedih, mereka menyembelih anak-anak laki-lakimu, membiarkan hidup anak-anak perempuanmu; dan pada yang demikian itu ada cobaan yang besar dari Tuhanmu". (Surah Ibrahim: 6)

Firasat dari ahli nujum bahawa akan lahir dari kalangan Bani Israel seorang anak lelaki yang menentang dan bakal menghancurkan kekuasaan Firaun. Beliau lantas mengambil tindakan untuk membunuh semua bayi lelaki dari kalangan Bani Israel tetapi membiarkan anak perempuan mereka hidup.

Begitu juga di zaman era jahiliyyah sebelum kebangkitan Rasulullah Saw. Mereka membunuh anak-anak perempuan mereka. Firman Allah Swt:-

وَلَا تَقْتُلُوا أَوْلَادَكُمْ خَشْيَةَ إِمْلَاقٍ نَحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَإِيَّاكُمْ إِنَّ قَتْلَهُمْ كَانَ خِطْئًا كَبِيرًا . وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنَا إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاءَ سَبِيلًا
31. Dan janganlah kamu membunuh anak-anakmu Karena takut kemiskinan. kamilah yang akan memberi rezki kepada mereka dan juga kepadamu. Sesungguhnya membunuh mereka adalah suatu dosa yang besar. 32. Dan janganlah kamu mendekati zina; Sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. dan suatu jalan yang buruk.

Menjadi amalan jahiliah apabila mereka membunuh anak-anak perempuan mereka dan mereka berbangga dengan anak lelaki mereka. Kedatangan Islam menghapuskan amalan jahiliyyah ini yang amat keji. Bagi mereka anak perempuan akan menyusahkan mereka untuk member makan dan minum. Status mereka hanya sekadar pemuas syahwat dan kilang kepada melahirkan anak. Perempuan tidak mampu berperang bahkan menjadi tawanan yang memerlukan tebusan. Semua ini mendorong mereka merasa malu untuk memiliki anak perempuan bahkan mereka memilih untuk membunuh anak perempuan mereka hidup-hidup.
Inilah kanak-kanak yang bakal mengheret ibu-bapa mereka ke dalam neraka sebagaimana firman Allah Swt dalam surah at-Takwir ayat: 8-9 :-

وَإِذَا الْمَوْءُودَةُ سُئِلَتْ . بِأَيِّ ذَنْبٍ قُتِلَتْ
8. Dan apabila bayi-bayi perempuan yang dikubur hidup-hidup ditanya. 9. Kerana dosa apakah dia dibunuh,

Memanglah ibu-bapa yang membunuh itu berdosa dan salah. Tetapi dalam konteks bernegara Kerajaan UMNO-BN menanggung kesalahan 90% kerana merekalah bapa kepada rakyat keseluruhannya. Dan kesalahan UMNO-BN kerana meninggalkan ajaran Islam daripada dilaksanakan di Malaysia. Mereka mengamalkan dasar sekularisme dan inilah bala serta hasil yang ditimpakan kepada rakyat Malaysia. Dan inilah hasrat penjajah selepas memerdekakan Tanah Melayu melebihi separuh abad yang lalu. Menggunakan pakai dasar nasionalisme dan meninggalkan ajaran Islam yang sudah sedia terpakai sebelum kedatangan penjajah. Kegagalan kerajaan dalam menjaga 5 perkara dharuri iaitu Agama, Aqal, Zuriat, Harta & Nyawa. Kelima-lima perkara itu hanya akan terpelihara dengan menegakkan hukum Allah diatas mukabumi ini.
Bagaimana kalau pemimpin yang bersekongkol dengan APCO Yahudi, menghalalkan judi, penaja kepada kehidupan bebas, hiburan yang berleluasa, mengabaikan pendidikan Islam hendak kita amanahkan dan diharap untuk melaksanakan hukum Islam. Ish jauh panggang dari api. Akibatnya ia bukan penyelesai masalah tetapi pimpinan negara inilah sebenarnya pembawa dan punca masalah.

Lihatlah angka berdasarkan kepada laporan rasmi, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) melaporkan terdapat lebih 257,000 sijil kelahiran didaftarkan tanpa catatan nama bapa, sejak tahun 2000 hingga pada bulan Julai 2008. Bagaimana yang belum dilahirkan tahun1999 dan sebelumnya? Pada 2007 sahaja ia mencatatkan seramai 16,100 orang anak luar nikah didaftarkan di JPN dikalangan orang Melayu manakala pada 2008 seramai 16,541 orang dan pada tahun 2009 jumlah tersebut makin meningkat seramai 17,303 anak luar nikah atau tidak sah taraf didaftarkan di seluruh negara iaitu purata 47 orang sehari. Siapa mereka ini. Inilah anak-anak 1 malaysia.

Ia bukan sekadar masalah tetapi sudah menjadi bala. Inilah akibat yang disabdakan oleh Rasulullah Saw yang diriwayatkan oleh Abu Dawuud:-

عَنْ مَيْمُونَةَ زَوْجِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَتْ : سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ لَا تَزَالُ أُمَّتِي بِخَيْرٍ مَا لَمْ يَفْشُ فِيهِمْ وَلَدُ الزِّنَا فَإِذَا فَشَا فِيهِمْ وَلَدُ الزِّنَا فَيُوشِكُ أَنْ يَعُمَّهُمْ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ بِعِقَابٍ
Maksudnya: Daripada Maimunah Radhiallahu anha, Isteri Rasulullah Saw berkata: “ Aku mendengar Rasulullah Saw bersabda: Umatku (ini) akan terus berada dalam kebaikan selama tidak tersebar luas anak zina di kalangan mereka.apabila anak zina tersebar luas di kalangan mereka, maka hampir sahaja Allah azza wajalla akan menurunkan azab seksa kepada mereka seluruhnya.( Haditis riwayat Ahmad, baik sanadnya).

Hari ini bala bukan setakat meluasnya zina dan bunuh anak tetapi semua aspek. Keruntuhan sosial, kebejatan ekonomi, kadar jenayah yang semakin meningkat. Sedangkan penyelesaian Islam sudah ada. Untuk mencegah anak zina kita mesti menutup setiap pintu zina dan maksiat. Kaedah usul-fiqh قاعدة سد الذرائع telah menyebut agar menutup segala lubang-lubang yang boleh membawa kepada penzinaan.
Bermula dari pendidikan sejak awal, Pentarbiyyahan diperingkat institusi kekeluargaan, Mewujudkan bi’ah dan persekitaran yang Islami disemua lapisan serta pengukuhan pendidikan Islam dan suasana yang terkawal serta berakhlak islam dan terakhir adalah pengukuhan Negara Islam dan pelaksanaan syariat Islam.

Realitinya pencegahan yang dilakukan sekarang hanya sekadar solekan semata-mata. Tidak menyelesaikan ke akar umbi penyakit. Bab member pil tahan sakit sahaja. Sama seperti melapkan air yang tumpah tetapi paip yang bocor tidak dibaiki. Para ulama dan pendakwah disalahkan jika berlaku penyakit social tetapi mereka tidak boleh menutup punca sebenar segala permasalahan. Kerana kuncinya dipegang oleh para pemerintah.

Ketika Rasulullah saw berada di Mekah, diera jahiliyyah didapati keadaan seperti ini wujud. Kekuasaan yang berada ditangan bangsawan Quraish yang tidak Islam tidak memberi apa-apa kemudahan dan pertolongan bahkan penguasaan amalan jahiliyyah yang parah dipaksakan diatas penduduk. Inilah yang membawa Rasulullah Saw berpindah ke Madinah dan membentuk Negara Islam serta mewujudkan infra dan pembinaan umat Islam disetiap sudut meskipun Madinah ketika itu berbilang agama dan berbilang bangsa. Sehinggalah ke peringkat perlaksanaan undang-undang sebagaimana firman Allah Swt:-

الزَّانِيَةُ وَالزَّانِي فَاجْلِدُوا كُلَّ وَاحِدٍ مِنْهُمَا مِائَةَ جَلْدَةٍ وَلَا تَأْخُذْكُمْ بِهِمَا رَأْفَةٌ فِي دِينِ اللَّهِ إِنْ كُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَلْيَشْهَدْ عَذَابَهُمَا طَائِفَةٌ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ
Perempuan yang berzina dan lelaki yang berzina, hendaklah kamu sebat tiap-tiap seorang dari keduanya seratus kali sebat; dan janganlah kamu dipengaruhi oleh perasaan belas kasihan terhadap keduanya dalam menjalankan hukum ugama Allah, jika benar kamu beriman kepada Allah dan hari akhirat; dan hendaklah disaksikan hukuman seksa yang dikenakan kepada mereka itu oleh sekumpulan dari orang-orang yang beriman.
[Maksud surah al-Nur : 2]

InsyaAllah inilah yang menjadi matlamat perjuangan kita dalam menyelesaikan secara total permasalahan masyarakat yang ada sekarang.

Dipetik dari : http://www.tranungkite.net

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ak bersiar-siar cari artikel yg best-best, last2 ak terjumpa 1 artikel nie... bila ak nampak cam menarik so ak pun copy n paste kan kat blog nie... siap ak letak dari maner ak 'curik 'artikel nie :-P ... hehehehe... ak pun terasa insaf bila terpandang ayat2 suci Al-Qur'an... jom kita renung2kan maksud disebalik artikel nie...

Showdown mula berentap!


KUMPULAN penari jalanan ini sudah bersedia berentap dan akan berusaha keras untuk kekal dalam pertandingan realiti terbitan 8TV ini.


MEMULAKAN persembahan secara live pada 12 Mei lalu, program realiti pencarian bakat tarian jalanan terbitan 8TV, Showdown 2010 sudah bersedia untuk memberi pengiktirafan kepada genre tarian yang kurang mendapat publisiti itu.

Sungguhpun kurang popular, juri tetap program itu, Joe Flizzow memberitahu bahawa kesemua 12 kumpulan yang dipilih mempunyai potensi tersendiri. "Tidak dinafikan ramai di antara mereka lebih menjurus kepada tarian break dance.

"Tapi setiap kumpulan mempunyai stail dan nilai hiburan tersendiri. Saya yakin para peserta ini mampu memberi inspirasi kepada anak muda lain untuk menyertai serta meminati tarian jalanan."

Menjalankan uji bakat di lima lokasi termasuk Johor Bahru, Pulau Pinang, Kota Kinabalu, Sabah, Sarawak dan Kuala Lumpur, enam daripada 12 kumpulan yang layak dikatakan berada pada tahap profesional.

Namun, peserta yang selebihnya itu juga mampu memberikan kejutan jika diberi bimbingan sewajarnya. "Bukan senang bagi penari profesional untuk memberi komitmen selama tiga bulan.

"Mereka perlu melepaskan sumber pencarian mereka hanya untuk memperjuangkan kredibiliti tarian jalanan. Bagi peserta yang baru, mereka mungkin akan menjadi penari profesional selepas program ini," ujar Joe.

Peserta yang berjaya adalah kumpulan Backyard Revolution, Blacky Wacky, Borneo Soul Breakers, Famous Crew, Feasible Crew, Floor Fever, Funky UX Crew, Giler Battle, HMC Phlow, Return Crew, Soul Krazy dan Wakaka.

"Pada saya tarian jalanan semakin mendapat tempat terutama dengan perkembangan muzik hip hop. Mungkin 300 tahun lalu didominasi oleh tarian ballet tetapi senario telah berubah sekarang. Saya yakin tarian ini mempunyai masa depan yang cerah," tambah Joe yang mengadili program itu bersama Maple Loo.

Menafikan Showdown 2010 menjadi pengganti kepada program So You Think You Can Dance, Pengurus Besar 8TV, Lam Swee Kim berpuas hati dengan kualiti pesertanya.


SELAIN markah daripada pihak juri, keputusan turut ditentukan dalam bentuk undian Sistem Pesanan Ringkas (SMS) daripada penonton.


"Semasa kami menjalan uji bakat So You Think You Can Dance, ramai yang datang dengan bakat tarian jalanan. Dari situ kami mendapat idea untuk program ini."

Tidak menetapkan tema atau konsep pada pertandingan setiap minggu, semua peserta diberi kebebasan untuk mereka cipta tarian masing-masing.

"Mungkin kami akan memberikan muzik pada minggu-minggu tertentu tetapi para peserta diberi kebebasan untuk melahirkan tarian masing-masing. Ia satu pertandingan konsep terbuka.

"Penilaian dibuat berdasarkan undian SMS penonton. Empat kumpulan yang menerima undian terendah akan diberi peluang kedua untuk bersaing semula.

"Maka, daripada empat kumpulan itu, pihak juri akan menentukan siapa yang bakal disingkirkan," jelas Swee Kim.

Dihoskan oleh Hafiz Hatim, Showdown 2010 akan disiarkan pada setiap Rabu, pukul 9.30 malam di 8TV. Bagi mendapatkan informasi mengenai kesemua pasukan yang terlibat, anda boleh menonton Diari Showdown 2010 pada setiap Selasa, pukul 11.30 malam.


Dipetik dari: http://kosmo.com.my


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kepada peminat Showdown aper lg... jgn ketinggalan menonton Showdown 2010 pada setiap Rabu, pukul 9.30 malam di 8TV and Diari Showdown 2010 pada setiap Selasa, pukul 11.30 malam.


Bung Mokhtar dihukum penjara 1 bulan?!

http://2.bp.blogspot.com/__J2G4HF-iDQ/SyjgUhp92pI/AAAAAAAACNo/c0TQF2i0m4s/s400/BUNG+DAN+ZETTIE.jpg

KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Moktar, 51, dihukum penjara sebulan oleh Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur dekat sini hari ini atas kesalahan berpoligami tanpa kebenaran mahkamah.

Isterinya, pelakon Zizie Izette, 32, tiga iparnya, Datuk Ahmad Shahazmi A. Samad, Samzy Fuzette, Shaheizy Sam, Sahari Ahamd dan Diding Putang yang dituduh bersubahat dengan Bung Moktar didenda RM1,000, gagal bayar, enam bulan penjara.

Zizie yang turut mengaku bersalah atas tuduhan bernikah tanpa kebenaran mahkamah, didenda RM1,000, gagal bayar, sebulan penjara manakala Bung yang didakwa bersubahat dengan isterinya, didenda RM1,000, gagal bayar sebulan penjara.

Abang Zizie, Ahmad Shahazmi yang menjadi wali pernikahan dan adik-adiknya, turut menghadapi tuduhan tambahan iaitu menikahkan pelakon wanita itu dan menjadi saksi perkahwinan tersebut.

Bagi kesalahan ini, Hakim Syarie, Wan Mahyuddin Wan Muhammad menjatuhkan denda RM1,000 setiap seorang, gagal bayar, sebulan penjara.

Pada masa ini, pihak pembelaan sedang menyiapkan afidavit untuk permohonan penangguhan pelaksanaan hukuman penjara ke atas Bung Moktar. - Utusan


Sumber dipetik dari : http://kosmo.com.my

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kalo gagal bayar penjara??? xkan ahli parlimen xder duit plak kan...sah2 dyorg bayar punya takat RM1000 sorg... Bung kata alahai celah gigi jea...tapi Bung, tue sorg.... u kena tanggung semua sekali kan :-P ngeh3x.... hahahaha.... mau jugak 1/2 bulan gaji Bung abeh bayar denda jea... kehkehkeh... tapi xper Bung, asalkan berbaloi....isteri cantik...bergetah plak tue.... Montok... (xbleh lebih2 dosa...hahahahaha....)

@@ Followers @ @

Pembaca Berita PANAS!

Popular Posts