Jom Layan link-link dibawah nie..

AC Mizal PANAS Punggung: Padan dengan muka hang AC penipu...

SEBELUM BACA ARTIKEL DI BAWAH SILA KUNJUNGI BLOG http://aididmuaddib.blogspot.com/




Akhbar metro Ahad 14 November 2010



JELAS... AC Mizal ditemani jurucakap AC Konsortium, Khai menunjukkan surat penganugerahan gelaran Datuk yang diterima daripada Setiausaha Pejabat Negeri Pahang.


SELEPAS beberapa hari membuat laporan polis kerana mendakwa dirinya diugut, malah menjadi bahan cacian di Internet, pelakon, penyanyi dan pengacara, Datuk Mizal Zaini, 39, atau AC Mizal tampil memberi penjelasan berhubung beberapa isu yang ditimbulkan penulis blog, forum tertentu dan laman sosial Facebook, antaranya mendakwa harga gelang AC cuma AS$25 (RM78) tetapi dijual pada harga RM1,000, penjualan gelang AC di gedung Marks & Spencer di London, tiada lesen jualan langsung dan gelaran Datuk tipu.

Beliau yang kini bergelar ahli perniagaan selaku Pengerusi Eksekutif AC Konsortium Sdn Bhd (AC Konsortium) menyifatkan dakwaan terbabit sebagai fitnah dan berniat jahat untuk mencemarkan nama baik dan menjatuhkan perniagaannya.

Akibat keselamatannya turut diancam, AC terpaksa mengambil langkah berjaga-jaga, termasuk mengupah pengawal peribadi bagi melindungi keluarga dan kakitangannya.

Sambil mencabar pihak yang menyerangnya itu tampil, terutama penulis blog yang menggunakan nama Aidid Mu’addib, AC menganggap mereka sebagai pengecut. Atas dasar ‘berani kerana benar’, AC dengan tenang menghabiskan masa hampir dua jam ditemubual wartawan Metro Ahad, ISMA ISMAIL, ASMIZAN MOHD SAMIRAN dan FIRDAUS SAHAT di pejabatnya di Ampang, baru-baru ini. Ikuti luahan AC.


“SAYA tidak menaruh dendam berhubung fitnah yang dilemparkan kepada saya. Ia sedikit pun tidak melemahkan semangat saya untuk meneruskan perniagaan AC Konsortium.


Saya akan meneruskan tugas selaku Pengarah Eksekutif AC Konsortium. Walau apa saja fitnah dilemparkan, saya ada tanggungjawab terhadap keluarga, kakitangan dan ribuan ahli AC Konsortium.

Saya tidak mahu membuat tuduhan siapa memulakan semua itu, tetapi berdasarkan penggunaan ayat dan maklumat disebarkan itu, terutama membabitkan hal perniagaan, saya dapat agak siapa dalangnya.

Jika diikutkan, serangan terhadap saya bermula sejak tahun lalu tetapi ia semakin menjadi-jadi selepas saya terlepas daripada hukuman penjara berkaitan kes syariah baru-baru ini. Mungkin individu itu tak puas hati sebab saya tidak dipenjarakan.

Jika saya dipenjarakan, barangkali individu itu puas kerana dia memang mahu melihat saya menderita. Apa pun, saya membuat laporan kepada polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) dan biar pihak berkenaan melakukan siasatan.

Cuma, kepada penulis blog yang mencetuskan serangan kepada saya, sila tampil ke depan dan dedahkan identiti. Jangan jadi pengecut! Kata orang, berani kerana benar, takut kerana salah.

Jangan sekadar menunjukkan keberanian dengan penulisan. Saya sendiri tampil memberi kenyataan dan membalas dakwaan yang ditimbulkan. Saya bukan mahu meraih simpati, tetapi apa yang dilakukan terhadap saya adalah keterlaluan. Bukan saya seorang yang terpaksa menanggung kesan fitnah, termasuk ugutan dilemparkan, tetapi juga keluarga dan kakitangan AC Konsortium.

Kenyataan ‘elok sembelih saja kot’ bukan kenyataan yang boleh dibuat main-main. Walaupun penulis blog yang mengeluarkan kenyataan itu mengatakan ia hanya metafora sehari selepas saya buat laporan polis, saya tidak boleh terima.

Penulis yang buat kenyataan itu boleh menganggapnya perkara kecil tetapi tidak bagi sesiapa saja yang ditujukan ayat seperti itu. Terus terang saya katakan, saya, keluarga dan kakitangan AC Konsortium hidup dalam ketakutan.

Saya terpaksa mengambil langkah berjaga-jaga, termasuk mengupah pengawal peribadi. Sudah pasti apabila saya mengupah pengawal peribadi, ada nanti yang mengatakan saya berlagak dan mahu tunjuk hebat, tetapi tiada langsung niat seperti itu kerana saya hanya mahu menjaga keselamatan diri, keluarga dan kakitangan seramai 33 orang.

Akibat fitnah yang dilemparkan, saya akui perniagaan saya merosot dalam tempoh sebulan, tetapi kini ia perlahan-lahan bangkit kembali kerana dalam pada ada yang membenci, masih ramai mengetahui situasi sebenar dan memberi sokongan.

Di sini saya mahu menjawab pelbagai dakwaan yang ditimbulkan:

1) Gelang AC Mizal dibeli dengan harga AS$25 (RM78) tetapi dijual RM1,000

Apa yang dipaparkan di blog hanya gambar yang diubahsuai. Harga RM1,000 yang ditawarkan bukan sebab saya tamak, tetapi ia membabitkan pelbagai kos, antaranya kos kotak, operasi dan pemberian bonus. Malah, daripada RM1,000 itu, sebanyak RM500 diberi kepada ahli sebagai komisen.

2) Tiada Lesen Jualan Langsung

Dakwaan saya tiada lesen jualan langsung juga tidak benar. Lesen jualan langsung syarikat saya memang bukan di atas nama AC Konsortium tetapi anak syarikat AC Konsortium, Ilham Prestij Sdn Bhd. Lesen itu tergantung di pejabat saya. Untuk lebih jelas, saya tidak menjalankan perniagaan jualan langsung pemasaran berbilang tingkat (MLM) tetapi pemasaran satu tingkat (SLM). Lesen diberikan bermula dari 16 Mac 2010 hingga 15 Mac 2011.

3) Penjualan gelang AC Mizal di gedung Marks & Spencer, London

Saya tidak beri apa-apa kenyataan bahawa gelang saya dijual di gedung Marks & Spencer, London. Saya hanya kata akan dijual di gedung berkenaan. Ia masih dalam proses perbincangan sebelum menjadi kenyataan. Memang saya ada kata gelang saya dijual di London tetapi dijual kepada orang perseorangan.

4) Testimoni yang ditiru daripada laman web

Testimoni itu dihantar dari London untuk usaha memasuki pasaran di gedung Marks & Spencer. Bukan saya yang menghasilkannya. Manalah saya tahu jika ia ditiru daripada laman web lain.

5) Gelaran Datuk

Kenapa ada yang mahu mempertikaikannya? Saya bukan mahu berlagak menggunakan gelaran berkenaan, tetapi sememangnya ia adalah penganugerahan daripada Sultan Pahang. Saya ada dokumen pengurniaan kebesaran dan pingat negeri Pahang oleh Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang yang ditandatangani sendiri oleh Setiausaha Kerajaan Pahang, Datuk Muhammad Safian Ismail.

Kini, saya menunggu tarikh untuk menerima pengurniaan itu yang dijadualkan untuk sesi kedua pada bulan ini atau Disember nanti.”


__________________________________________________________________________

So guys kamu nilai sendiri siapa yg menipu sebenarnya.... AC MIZAL atau Aidid?

Pakai kereta mewah boleh! nafkah anak liat nak bayar sampai nak kena penjara baru terketar2 nak bayar.....

budak aidid nie salah seorang mangsa penipuan AC Mizal...kalo baca kat blog dia, banyak kupasan tentang penipuan yg dijalankan oleh Ac Mizal n konco2 nya.... 


Kalo bulan 12 nie baru tarikh nak diumumkan pengurniaan awat pegi guna awal2 gelaran tue???
kalo silap2 gelaran tue ditarik balik, kan lagi malu! adoiiii...dunia...dunia....
lepas nie Ac Mizal cari la cucu angkat...bleh laa dier panggil Ac Mizal "DATUK " ! hehehe...

KELIRU JANTINA: Dahulu Paul, sekarang Jesicca


GAMBAR menunjukkan Paul Canning selepas pulang dari bercuti baru-baru ini.


LONDON - Seorang ketua balai bomba di Britain mengejutkan kakitangannya apabila dia kembali sebagai seorang wanita selepas bercuti, lapor sebuah akhbar semalam.

Paul Canning, 45, kembali daripada percutian lima minggu dengan memakai mekap dan rambut palsu seterusnya memberitahu:" Mulai hari ini, panggil saya Jessica,".

Kakitangan balai bomba di sini dipanggil dalam satu mesyuarat oleh pihak atasan bagi memaklumkan mengenai perubahan jantina ketua mereka baru-baru ini.

Para petugas diberi peringatan bahawa mereka boleh dikenakan tindakan disiplin jika tidak merujuk ketua mereka dengan menggunakan ganti nama wanita 'she' atau 'cik'.

Rakan-rakannya berkata, Paul mahu menjalani pembedahan pertukaran jantina sepenuhnya tetapi dia perlu hidup sebagai seorang wanita selama 18 bulan sebelum dibenarkan berbuat demikian menurut undang-undang Britain.

Difahamkan, ketua balai bomba itu pernah berkahwin dengan mempunyai seorang anak. - Agensi

Fidel Castro warns of nuclear war between US and Iran

Fidel Castro has used a rare speech to warn that the tension between the US and Iran could degenerate into a nuclear holocaust.




Fidel Castro fears that nuclear war is imminent (Allstar)
Fidel Castro fears that nuclear war is imminent (Allstar)



The 83-year-old addressed Cuba's National Assembly on Saturday for the first time since stepping down as president in 2006.

He looked little different from the closing days of his regime as he entered the assembly chamber wearing his trademark fatigues and sporting his familiar straggly beard, as deputies cheered and shouted "Viva Fidel".

Although renowned for his lengthy addresses, he restricted his speech to just ten minutes and ignored Cuba's current financial plight, instead focusing on foreign affairs.

The revolutionary leader revealed that he believes the US and Israel may launch a nuclear attack on Iran, as the dispute about the Tehran government's own nuclear programme continues.

"If war breaks out the current social order will suddenly disappear and the price will be infinitely greater," Mr Castro said.

The veteran politician added that nuclear war would change the world order and that it is up to Cuba and other nations to persuade Barack Obama not to attack Iran or North Korea.

Assembly members appeared to hang on every word of Mr Castro's address, which was broadcast live on television and radio, and many paid glowing tributes to him after the speech.

Fidel handed power to his brother Raul Castro four years ago after falling ill and then disappeared from public view, until making a handful of television appearances last month.


Read more: metro.co.uk

Topless feminists protest against Iranian stoning sentence

Bila kebebasan bersuara dan protest direalisasikan, hukum Allah di tinggalkan...begini laa jadinya....Renung2 kan.... 


Baca kisah protest di bawah ini....


Topless feminists protest against Iranian stoning sentence

Topless female protesters were dragged away from an Iranian cultural event in Kiev, Ukraine, as they demonstrated against the death sentence given to Sakineh Mohammadi-Ashtiani for allegedly murdering her husband.



topless protesters Kiev
An Iranian security guard drags one of the protesters away (Reuters)


Activists from Ukrainian pressure group Femen tore off their clothes and shouted slogans against 'court-sanctioned murder' during the event at the Ukrainian House convention centre which was attended by hundreds of Ukrainian and Iranian dignitaries.

'Don't kill women!' shouted one as security guards moved to expel the protesters after a scuffle.





Sakineh Mohammadi-Ashtiani
Mother of two Sakineh Mohammadi-Ashtiani was sentenced to death by stoning (AFP)


The audience at the even later received an apology from Ukrainian officials, who said: 'At least we don't have to be ashamed about what we have on display.'

Sakineh Mohammadi-Ashtiani's case, which Iranian authorities say is under review, has sparked international protests in recent months.

The 43-year-old mother of two is currently imprisoned in the north-western city of Tabriz.

Iran's prosecutor-general, Gholam-Hossein Mohseni-Ejeh, was quoted this week by IRNA - the country's official news agency - as saying her case is still under investigation, with more time needed to finalise it.
topless protesters Kiev
'Don't kill women!' one of the protesters was heard shouting (Reuters)

Members of Femen, one of Ukraine's best-known political action groups, are known for taking their clothes off to draw attention to their causes.

As well as equal rights for women, they support the introduction of a Western-style government in Ukraine.

Read more: metro.co.uk

Projek MEGA Telan NYAWA : Fikir2kan....

Tak sah kalo project mega tak telan nyawa...cth pencakar langit yg ada di negara kita skang nie...cuba laa cari dan tanya org2 yg pernah menceburi bidang ini...tanya berapa ratus nyawa melayang untuk membina pencakar langit itu??? Still nak wat lagi menara warisan yg kos peruntukannya RM 5 BILION???hehehe....Fikir2 kan.....

Kita layan jea petikan akhbar KOSMO! nie yea...



SEBUAH bot pasukan mencari dan menyelamat meneruskan usaha mengesan Mohd. Nor di tempat kejadian (dalam bulatan) di Pantai Lido, Johor Bahru semalam.


JOHOR BAHRU – Seorang pekerja yang sedang mengendalikan jentera pengorek pasir hilang bersama sejumlah peralatan selepas sebahagian daripada kawasan tebus guna projek mega Lido Boulevard berhadapan Zoo Johor di sini tiba-tiba tenggelam malam kelmarin.

Selain Mohd. Nor Miskan, 36, turut hilang ialah tiga jentera pengorek termasuk yang sedang dikendalikannya, dua buah kontena serta dua mesin penjana kuasa.

Dalam kejadian kira-kira 9.40 malam itu, Mohd. Nor sedang menjalankan kerja menambak laut kira-kira 100 meter dari pantai sebelum sebahagian daripada kawasan projek yang berpasir di situ tenggelam.

Setakat pukul 7 malam tadi, mayatnya belum ditemui.

Kakak mangsa, Hani Masra, 40, berkata, mereka dimaklumkan mengenai insiden itu oleh rakan mangsa tidak lama selepas kejadian.

“Dia (Mohd. Nor) sudah merancang hendak melawat ibu kami yang sudah dua hari dirawat di Hospital Sultan Ismail (HSI) akibat barah leher tetapi tidak kesampaian,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian semalam.

Harga Getah Tinggi: Bilal, lepasan kolej turut menoreh getah

INFO: Harga GETAH SEKILOGRAM= RM12.64


HARUN menoreh getah di Kampung Kuala Akob, Hulu Terengganu semalam.


HULU TERENGGANU - Kenaikan harga getah mendorong ramai individu yang sebelum ini tidak pernah memegang pisau penoreh mula berjinak dengan pekerjaan itu.

Seorang daripadanya bilal masjid Kampung Kuala Akob dekat sini, Harun Salleh, 43, yang mula menoreh getah sejak setahun lalu dengan mengambil upah menoreh di kebun getah milik orang lain.

Menurut Harun, pendapatan menoreh getah mulai pukul 7.30 pagi hingga 9 pagi setiap hari boleh mencapai lebih RM1,000 sebulan.

"Dalam sebulan dua ini pendapatan menoreh lebih baik di mana pada minggu lepas saya dapat RM600 untuk empat hari," katanya ketika ditemui semalam.

Menurutnya, penduduk kampung yang memiliki kebun sendiri akan meraih pendapatan lebih lumayan kerana tidak perlu berkongsi hasil jualan getah.

Sementara itu, di Jeli, Kelantan, kenaikan harga getah turut menarik minat seorang lepasan kolej swasta untuk menceburi bidang yang sebelum ini tidak diberi perhatian langsung.

Politik: UMNO tidak akan terima semula Zaid


PUTRAJAYA - UMNO tidak akan menerima semula bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim (gambar) menyertai semula parti itu, kata Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

"Zaid, kita buang dia. Kita nak bawa dia balik buat apa?," katanya ketika ditanya peluang Zaid sekiranya ingin kembali kepada UMNO.

"Dia juga akan bagi masalah. Kita tidak suka orang yang beri masalah. Kita hendak orang yang masuk parti kita, orang-orang yang menjiwai perjuangan bukan untuk mencapai sesuatu bagi diri masing-masing," katanya selepas merasmikan Majlis Konvokesyen Kanak-kanak Tabika dan Taska Kemas di sekitar Putrajaya di sini semalam.

Pada 8 November lalu, Zaid telah menarik diri daripada bertanding jawatan Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan meletak semua jawatannya dalam parti itu berikutan dakwaan bahawa pemilihan parti itu tidak telus.

Namun, Zaid yang dipecat daripada UMNO pada Disember 2008 dan menyertai PKR enam bulan selepas pemecatannya, sehingga kini belum menyatakan untuk kembali ke pangkuan UMNO dan hanya dilaporkan bercadang untuk menubuhkan parti politik baru. - Bernama

Dengki atau Realiti: Cium mulut tanpa seurat benang

Aksi Nabil dan Uqasha yang dinafikan Nabil... Adakah superimposed?? Kalo ianya superimposed kenapa terkejut beruk ketika ditanya wartawan??

Mari kita lihat gambar ini dan buat penilaian sendiri....
Harap2 ianya superimposed.... tengok bahagian telinga kiri... check dgn gamabr yg lain...






nabil cium mulut 
 
 
gambar nabil dan qasha cium mulut 




Foto Nabil bersama Uqasha yang diambil dari laman web hiburan.
Foto Nabil bersama Uqasha yang diambil dari laman web hiburan.

Ini Petikan Berita harian 7 Nov 2010 mengenai status Nabil dan Uqasha

JIKA bintang golf terkemuka dunia, Tiger Woods baru saja kehilangan status sebagai pemain nombor satu dunia apabila tewas kepada Lee Westwood pada perlawanan pertunjukan di Jepun, minggu lalu gara-gara skandal seks sehingga perkahwinannya berakhir dengan perceraian, kini juara Raja Lawak 2, Nabil Ahmad, 27, yang pernah dinobatkan Bintang Paling Popular dikatakan bakal berdepan kemerosotan populariti selepas satu persatu ‘skandal’ beliau didedahkan media massa sehingga putus cinta dengan pengacara dan aktres popular, Irma Hasmie, 28.

Terbaru, penulis mendapat maklumat, Nabil dikatakan dilihat bersama ‘teman tapi mesranya’ yang dikenali sebagai Uqasha, 18, di pusat peranginan popular di Phuket, Thailand, 27 Oktober lalu.

Kebetulan pada tarikh berkenaan, di pulau pelancongan itu sedang berlangsung acara Rangkaian Radio Media Prima Media Getaway 2010 Phuket bermula 27 hingga 29 Oktober lalu yang menghimpunkan ramai personaliti radio bersama teman wartawan.
Difahamkan, sekumpulan wartawan hiburan TV yang sedang bersiar-siar di sepanjang Bangla Road, sekitar Pantai Patong kira-kira jam 10 malam, terserempak dengan Nabil yang kebetulan sedang berjalan-jalan di situ sambil berpimpin tangan dengan Uqasha! Khabarnya, selain Nabil dan ‘teman tapi mesranya’ itu, turut bersama mereka ialah seorang wanita lain dipercayai ahli keluarga Uqasha. Menurut sumber, wanita berkenaan berjalan di belakang Nabil dan Uqasha.

Khabarnya, sebaik menyedari gelagat romantik beliau menjadi perhatian sekumpulan teman wartawan, Nabil terus melepaskan tangan Uqasha, sekali gus air mukanya berubah dan kelihatan cuak! Berdasarkan maklumat sumber, dia masih ingat kata-kata Nabil sebaik terpandang wajah teman wartawan: “Hei, korang buat apa kat sini?” Difahamkan, Nabil sempat bersembang sekejap dengan seorang teman wartawan yang juga kawan rapatnya.

Hasil risikan penulis, Uqasha atau nama sebenarnya Nik Zaris Uqasha Senrose Nik Sen adalah pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Difahamkan, mulai tahun depan Uqasha dijadualkan melanjutkan pelajarannya di Kolej SEGi Subang Jaya, Selangor. Uqasha atau Sha adalah anak kedua daripada tujuh beradik dan berasal dari Kota Bharu, Kelantan. Buat sementara waktu, Sha turut berjinak-jinak sebagai pelakon, manakala drama terbarunya berjudul Lukisan Hati.

Menerusi maklumat tambahan, kakak sulung Sha bertugas sebagai pramugari di sebuah syarikat penerbangan terkemuka, manakala adiknya adalah seorang aktres remaja yang sedang meniti populariti apabila drama bersiri lakonan beliau masih disiarkan di TV3.

B*POP terbitan 31 Oktober lalu mendedahkan kisah percintaan hampir tiga tahun antara Nabil dan Irma yang sudah terlerai, selain turut diselitkan sekeping foto kiriman blogger memperlihatkan foto Nabil bersama Sha di sebuah restoran. Irma menyifatkan punca perpisahan mereka adalah terlalu peribadi untuk dikongsikan kepada umum mahupun peminat mereka.

Blog yang bertarikh 16 Oktober itu mendakwa, Nabil tertinggal sampul hadiah yang diberikan Sha di restoran berkenaan. Difahamkan, isi kandungannya berupa surat cinta dan baju kotak-kotak yang dihadiahkan Sha kepada Nabil sempena ulang tahunnya ke-27 pada 26 September lalu. Menurut sumber, selepas menemui Sha pada tarikh berkenaan, Nabil terus menghadiri majlis hari jadinya yang dirancang Irma secara mengejut di rumah kenalan mereka di Kota Damansara, Selangor.

Apa yang menarik, menurut sumber, Nabil masih mengenakan pakaian sama ketika menemui Sha apabila menghadiri sambutan hari lahirnya bersama Irma selepas itu!

B*POP minggu lalu melaporkan, Irma yang juga pengacara program hiburan, Galaksi di TV9, membuat `lawatan mengejut' ke kondominium baru dibeli Nabil di Changkat View, Jalan Dutamas, Kuala Lumpur selepas berlakunya beberapa siri perselisihan pendapat antara mereka sejak kebelakangan ini. Tarikh ‘lawatan’ berkenaan dikatakan pada 6 Oktober lalu kira-kira jam 4 pagi.

Menurut sumber rapat pasangan berkenaan, hati Irma hancur luluh apabila dia melihat Nabil bersama gadis lain di kondominium itu! Namun, ia tidak memperlihatkan Nabil berdua-duaan dengan gadis yang difahamkan bertugas sebagai pramugari di sebuah syarikat penerbangan itu, sebaliknya bersama mereka ialah seorang kawan baik Nabil dikenali sebagai Reza.

Hasil maklumat juga mengatakan pramugari berkenaan dikenali sebagai Teh Intan Nazira berusia awal 20-an. Justeru, pramugari yang dikatakan ditemui bersama Nabil pada malam berkenaan bukan Nik Zaris Uqasha Senrose!

Akui punca putus cinta terlalu peribadi

Nabil ketika menghubungi penulis lewat petang Selasa lalu menjelaskan: “Dalam blog tersebar cerita, kononnya Uqasha adalah pramugari yang dikaitkan dengan saya sebelum ini, tapi yang sebenarnya bukan. Dia (Uqasha) tak ada kena mengena dengan gosip yang disebarkan oleh sumber kepada B*POP minggu lalu.”

“Seperkara lagi, saya mengenali Uqasha apabila putus cinta dengan Irma kira-kira sebulan yang lalu iaitu selepas kami lama tidak bertegur sapa.
Hubungan saya dan Uqasha sekadar kenalan biasa selepas dipertemukan beberapa teman. Saya dan Uqasha tak pernah dating atau keluar berdua saja, sebaliknya pertemuan kami lazimnya ditemani kawan lain,” kata Nabil yang akhirnya mengakui baru saja berkenalan dengan Uqasha.

Menerusi B*POP minggu lalu juga, Nabil mendakwa dia masih kekasih Irma, kini baru dia mengakui mereka sudah putus cinta. Justeru, apa maksud Nabil berdolak-dalik memberikan kenyataan sebelum ini? Nabil yang menghubungi penulis Ahad lalu memberikan penjelasannya.

“Memang benar saya dan Irma putus kasih. Namun, punca berakhirnya percintaan kami terlalu peribadi untuk dijelaskan kepada umum. Pun begitu, saya tidak pernah berniat menipu mengenai status hubungan kami. Saya terpaksa mengakui masih menyintainya kerana ingin menyelamatkan perhubungan kami. Saya berniat untuk memperbaiki keadaan dan cuba pujuk Irma supaya kami berbaik semula.

‘Saya kini masih single’

“Namun, apabila Irma membuat kenyataan untuk berpisah dan tidak akan kembali, saya akur dengan keputusannya jika itu jalan terbaik untuk saya dan dirinya. Tak ada rezeki saya dan Irma membina rumah tangga, hasrat kami tidak kesampaian. Buat masa ini, saya nampak antara kami memang tak ada jodoh, mungkin hati Irma dah tertutup untuk saya. Tapi, pada masa depan kita tak tahu macam mana,” jelas Nabil seperti mengharapkan hubungannya bersama Irma mampu dipulihkan.

Apabila ditanya benarkah Nabil dan Uqasha kini pasangan kekasih apabila mereka didakwa bercuti di Phuket, baru-baru ini, Nabil menjelaskan: “Saya ke Phuket bukan bersama Uqasha, sebaliknya ditemani kawan-kawan motosikal saya.
Tapi, pada masa sama, Uqasha pun bercuti di situ bersama keluarganya. Dia tahu, saya ke Phuket pada tarikh berkenaan.”

“Pun begitu, ketika terserempak dengan sekumpulan wartawan hiburan TV, kami bukan berdua, sebaliknya saya ditemani kawan-kawan, dia pula bersama kakaknya. Saya memang tak setuju jika ada dakwaan saya bercuti bersama Uqasha di Phuket! Selepas pertemuan untuk makan malam, keesokan harinya saya sambung bawa motosikal, namun dia masih meneruskan percutiannya di Phuket.

“Terus-terang, selepas putus cinta dengan Irma, saya masih single. Hubungan saya dan Uqasha hanya kawan semata-mata. Yang pasti, Uqasha bukan punca saya putus cinta dengan Irma,” kata Nabil mengakhiri perbualan.

Taliban launches major attacks

Raid on US airbase in Jalalabad repulsed while bomb blast in Kunduz leaves civilians and policemen dead.


Afghan National Army soldiers stand over the body of a Taliban fighter, dressed in an army uniform [Reuters]


Attacks in two different Afghan provinces - Nangarhar in the east and Kunduz in the north - have left several people dead, including many of the assailants.

In Saturday's first attack, a pre-dawn Taliban raid was thwarted by soldiers at a US military facility - Forward Operating Base Fenty - that is part of the Jalalabad airfield.

An Isaf statement said that no Afghan National Army (ANA) troops or Isaf soldiers were killed in the incident.

Eight attackers were killed, many of whom had been wearing ANA uniforms, Ahmad Zia Abdulzoi, a Nangarhar government spokesman, said.

Zabiullah Mujahid, a Taliban spokesman, said there were 14 attackers and that 11 of them were killed, but the claim could not be independently corroborated.

The day's second attack involved a motorcycle bomb that killed at least 10 people, including two policemen, according to the Afghan interior ministry.

A bomb hidden in a motorbike exploded on a busy street in Kunduz's Imam Sahib district, killing seven civilians.

The bomb was detonated just as a vehicle belonging to a police official drove past. The official - Commander Mohammad Manan - was killed along with one of his bodyguards and five civilians, Abdul Qayum Ebrahimi, Imam Sahib's police chief, said.

Ebrahimi said they believed the bombers had targeted Manan.

Previous attack

The Taliban claimed responsibility for a previous attack on the Jalalabad airbase in June, which involved a car bomb and rocket attack on foreign forces.

A number of assailants were killed and two service personnel were injured during the attack, which came just days before US General David Petraeus took up his post as Nato's top commander in Afghanistan.

Jalalabad has more than 2,500 military and civilian personnel and is one of Nato's largest bases in Afghanistan after Kandahar in the south and Bagram, north of Kabul.

Al Jazeera's Sue Turton, reporting from Kabul, said the Jalalabad base had been targeted before and was a key site for transporting military supplies from Kabul.

Saturday's attacks followed a failed suicide bombing of a convoy of Afghan and Nato-led troops on Friday in the outskirts of Kabul, signalling a possible surge in violence in the lead-up to two important international events regarding the conflict in Afghanistan.

Nato leaders gather in Lisbon next week, with Afghanistan to top the agenda as European members reassess their commitments amid flagging support for the war back home.

Barack Obama, the US president, will also review his Afghanistan war strategy next month and has committed to starting a gradual troop withdrawal of US troops from July 2011.

Violence is at its worst across Afghanistan since the Taliban were overthrown in 2001, with civilian and military casualties at record levels - despite the presence of 150,000 foreign troops.

Saturday marked the ninth anniversary of the fall of the Taliban to US-backed Afghan forces.

Resource: AL-Jazeera

Japan : Islam in the Land of the Rising Sun



In a series of special programmes, Al Jazeera follows Muslims from around the world as they embark on the Hajj pilgrimage.

The road to Hajj in the Land of the Rising Sun begins with the little known fact that there are ethnic Japanese Muslims.

Everyday the call to prayer is made in different corners of the predominantly Buddhist country - unobtrusively within the confines of its 50 or so mosques and approximately 100 musollas or communal prayer rooms.

Twenty-six-year-old Kubo-san prays at a small musolla in the agricultural district of Saitama, about two hours outside the capital, Tokyo.

Built 15 years ago by Bangladeshi workers, Kubo is the only ethnic Japanese in the congregation.

"I was born into a very ordinary Japanese family," he says. "We did not have a strong sense of religion."

Kubo's upbringing mirrors that of many Japanese - their attitudes and philosophy towards life shaped by the ancient religion of Shinto.

An ancient polytheistic faith, Shinto involves the worship of nature and is unique to Japan.

While divination and shamanism is used to gain insights into the unknown, there are no formal scriptures or texts, nor a legacy of priesthood that structures the religion.

After the Second World War, Shinto suffered a huge setback when the emperor was forced to denounce his status as a 'living god'.

While many historians would claim that the Japanese people lost their faith after this, recent surveys suggest that at least 85 per cent still profess their belief in both Shintoism and Buddhism.

'Special meaning'

"The first I knew about Islam was in my school days," Kubo says.

"The schools in Japan usually teach history. I knew about Islam in such history classes. Although I knew only a little bit, it shook my soul strongly."

His interest in Islam developed as he read more about it, but it was only when he began to meet expatriate Muslims in Japan that he considered converting.

Now, he is preparing to go on Hajj, the annual pilgrimage to Mecca, for the first time.

"We Muslims pray five times a day towards Mecca. And pray 'peace be upon Prophet Muhammad'. He was born in this town and started Islam in Mecca. So for Muslims, it has a special meaning to go to Mecca. I feel honoured that I have this opportunity to go there."

'First step'

But just five years ago, Kubo's pilgrimage would not have been possible.

Reda Kenawy is Egyptian but he moved to Japan when he was in his twenties. He worked for a travel agency and decided to branch out to form his own agency specialising in organising Hajj pilgrimages for Japanese Muslims.

"All my staff said I was crazy when I wanted to plan the Hajj trip," Kenawy says. "In terms of business aspects, there must be a demand in the market to cover the costs. It would not work if there are no Muslims going."


 
Japan's small Muslim community is tightly-knit 


"So I told them someone has to start, someone has to take the first step, then others could take it from there."

But, it was an uphill task, particularly when dealing with the Saudi Arabian authorities.

Kenawy says they told him: "We've never heard of Japanese Muslims and we've never heard of Hajj trips organised from Japan."

"So I told them there were Muslims in Japan and I was there as a Japanese. I have the Japanese nationality and I was representing Japan and wanted to bring Japanese pilgrims for Hajj.

"They said I couldn't and that my passport was forged and I looked Egyptian."

'Honour and happiness'

Kenawy persisted in his quest to take Muslim pilgrims from Japan to Mecca and five years on, his travel agency is one of only two registered companies that have been sanctioned by the Saudi government to organise Hajj pilgrimages for Japanese Muslims.

The number of pilgrims using Kenawy's agency has grown year on year, but for him the most encouraging development is the increase in ethnic Japanese Muslims.

"Right now, we have 90 per cent foreigners and 10 per cent [ethnic Japanese]. My dream is to have the opposite - to have 90 per cent Japanese or maybe 99 per cent original Japanese and only one per cent foreigners."

Abdullah Taki is a 36-year-old former body-piercer who converted to Islam in 2006. He made his Hajj pilgrimage in 2007.

"For me, the meaning of visiting the Kaabah is not to see a building but to visit God's home, to meet God," he says.

"At first, when we reached the country by airplane, we entered Madina before entering the city of Mecca. Although I could not see the area because I was in the airplane, when I heard the announcement that we [were there], I shed tears unconsciously.

"I felt an indescribable sense of honour and happiness. I was very deeply touched."


Camaraderie


Like Kubo, Taki's contact with Muslims in Japan started mainly with the expatriate community.

Every Friday, Muslims from Turkey, the Middle East, Central Asia, China, India, Pakistan, Indonesia, Bangladesh, Malaysia and Japan pray together in Tokyo's Cami Mosque, which is modeled on Turkey's beautiful Blue Mosque.



 
Kubo learnt about Islam from
Muslim expatriates in Japan


There are no official records of the number of ethnic Japanese Muslims but some estimates put it at 10,000 - about a tenth of the country's total Muslim population.

The community of Japanese Muslims is so small that when they meet new faces for the first time, a sense of camaraderie is immediately established.

Higouch-san is 73 years old and has been a Muslim for more than 45 years. Mahmuda Saito is 63 and converted more than 30 years ago. Both know how difficult it can be to practice Islam in Japan.

When Higouch and Saito became Muslims there were only two mosques in the whole of Japan.

"It was very difficult. We Japanese have our own culture and traditions so it is quite difficult to carry out five prayers a day and fasting for a month," Higouch says.

'Planting seeds'

Saito is preparing to go on Hajj for the first time. As for many other Japanese Muslims, this involves a lot of self-study.

"It is not a normal holiday so I try to start from the preparation of my heart," she says.

"To learn how to prepare my mind to carry out the Hajj rituals, I read the books regarding the Hajj everyday at home. I would like to absorb the knowledge of the Hajj as much possible before the trip.

"It could be my last Hajj ... [so] I visit this holy city to try to feel the life of the Prophet and his companions of a long time ago."

Kenawy will be leaving Japan with 120 pilgrims - seven of whom are ethnic Japanese and going on Hajj for the first time and he is hopeful that this number will continue to grow.

"Like when you plant a seed and watch it grow, it can easily die or grow to be a big tree with many branches which cover everything. But it's not a tree yet. It's very easy to be broken now," he says.

"But with all the people's support, I think 10 or 20 years from now, maybe I'm not here, I can see there will be an organisation like a ministry for Hajis like in Singapore or Indonesia."

Resource: Al-Jazeera

Ikuti juga kisah Prof. Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin (Ustaz Azri) di bumi matahari terbit itu....

@@ Followers @ @

Pembaca Berita PANAS!

Popular Posts