Jom Layan link-link dibawah nie..

'GRO Potong' perdaya pelangganJANGAN terkejut sekiranya ada GRO-GRO yang dicekup ini merupakan 'GRO Potong' yang sering memperdayakan pelanggan. - Gambar hiasan


JOHOR BAHRU - Kelab-kelab hiburan yang menyediakan khidmat pegawai perhubungan pelanggan (GRO) warga asing sering menjadi tumpuan pelanggan.

Bagaimanapun, di kelab hiburan di sini lain pula ceritanya apabila wujud segelintir wanita pelayan yang digelar 'GRO Potong'.

Golongan itu dipercayai bertindak memperdaya pelanggan terutama pelanggan baru atas arahan pemilik kelab-kelab hiburan.

Kosmo! yang menyiasat perkara itu bersama seorang mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Brian, 30, di beberapa premis hiburan mendapati dakwaan tersebut berasas.

Selain tiba-tiba menghilangkan diri, 'GRO Potong' yang selalunya lebih cantik berbanding GRO lain sering memberikan 1,001 alasan seperti kehilangan telefon bimbit dan kurang sihat sebaik diberikan tips atau dibelikan minuman.

Mereka bertindak demikian supaya dapat mempengaruhi pelanggan yang akhirnya kecewa dan terpaksa mengeluarkan belanja lebih untuk menempah GRO lain sekali gus menguntungkan pemilik premis.

Brian yang merupakan ahli perniagaan mendakwa, taktik itu dipercayai dilakukan pemilik premis bagi mengimbangi kerugian yang terpaksa dihadapi ekoran serbuan pihak berkuasa.


Dipetik dari: http://kosmo.com.my

Hishammuddin lancar Facebook PDRM


HISHAMMUDDIN (kanan) mencuba komputer riba yang terdapat di Pusat Media Bukit Aman sambil diperhatikan pegawai tertinggi PDRM semalam.


KUALA LUMPUR – Kecanggihan teknologi dalam menyampaikan maklumat mendorong Polis Diraja Malaysia (PDRM) membuka akaun dalam laman sosial popular Facebook sebagai usaha memantapkan usaha menbanteras jenayah semalam.

Selain itu, Facebook itu juga dilihat dapat mengembalikan kepercayaan masyarakat kepada polis.

Pelancaran Facebook itu dirasmikan oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dalam satu majlis di bangunan baru Menara Satu Bukit Aman di sini.

Turut dirasmikan ialah pusat media di bangunan yang sama yang bakal membantu kerja-kerja liputan wartawan.

Selain Hishammuddin, tetamu kehormat yang hadir ialah Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Hussin Ismail, dua Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop dan Lee Chee Leong dan Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Aziz Ishak.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, pelancaran Facebook itu juga diharap dapat memecahkan halangan dan persepsi negatif yang terbentuk di kalangan segelintir masyarakat terhadap polis.

“Saya yakin Facebook bukan sahaja menjadi pelengkap kepada laman web PDRM dan Rakan Cop kerana ia juga membantu memudahkan tugas-tugas polis,” katanya.

Beliau berkata, selain menggiatkan penyebaran maklumat, Facebook juga digunakan sebagai satu langkah mengukuhkan jalinan hubungan antara media dan PDRM.


Dipetik dari:http://kosmo.com.my/

Tarikh paksa potong gaji belum ditentukan - PTPTN


KERATAN Kosmo! 20 September 2010.


KUALA LUMPUR - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) semalam menjelaskan bahawa tarikh sebenar pemotongan gaji secara wajib bagi mendapatkan semula pinjaman pelajaran daripada semua peminjamnya masih belum ditentukan.

Pengerusinya, Datuk Ismail Mohamed Said berkata, tarikh yang diberikan sebelum ini iaitu Jun 2011 sebenarnya merupakan tarikh akhir hasil kertas cadangan tindakan itu diserahkan kepada Kementerian Pengajian Tinggi dan bukan tarikh ia dilaksanakan.

Menurut beliau, sehingga sekarang, pihaknya masih berbincang dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) bagi memperhalusi segala cadangan tersebut.

"Tiada percanggahan pendapat antara PTPTN dengan menteri. Sebagai pengerusi saya harus memberikan tarikh kertas kerja siap sebelum cadangan tersebut dapat dibentangkan dan mendapat kelulusan daripada Kabinet.

"Kami juga akan patuh segala keputusan daripada Kabinet selepas ini sama ada pindaan akan dibuat kepada Akta PTPTN 1997 atau tidak," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.


Petikan dari: http://kosmo.com.my/

Gelang Emas dalam air


PASUKAN penyelam berbincang sebelum melakukan operasi mencari barang bukti di sebatang tali air di Kampung Sungai Lang, Banting semalam.


BANTING – Siasatan kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga lelaki memasuki episod baru apabila sepasukan penyelam marin menemui satu objek berkilau seperti seutas gelang emas yang disyaki mempunyai kaitan dengan kes tersebut semalam.

Gelang yang bersalut lumpur itu ditemui di sebatang tali air berdekatan kunci air di Kampung Sungai Lang di sini pukul 3.50 petang oleh tiga anggota penyelam marin yang memulakan operasi mencari bahan bukti pada pukul 3.30 petang sebelum ia dihentikan dua jam kemudian.

Ketika operasi dijalankan, hujan turun dengan lebat.

Peguam K. Patmanaban yang ditahan untuk membantu siasatan kes pembunuhan kejam tersebut turut dibawa polis ke tali air tersebut.

Operasi mencari bahan bukti di tali air itu dipercayai dilakukan untuk mencari beberapa barangan peribadi milik mangsa termasuk telefon bimbit yang dipercayai dibuang ke dalam tali air berkenaan.

Tali air di Kampung Sungai Lang tersebut terletak kira-kira 27 kilometer dari Ladang Gadong, Tanjung Sepat yang disyaki tempat pembunuhan Sosilawati dan tiga lagi lelaki.

Ia merupakan lokasi terbaru dalam operasi mencari bahan bukti.


Dipetik dari: http://kosmo.com.my

@@ Followers @ @

Pembaca Berita PANAS!

Popular Posts