Jom Layan link-link dibawah nie..

Asmaradana Kasyah, Ayu & Azmi

Di dunia, jarang sesebuah novel digarap baik menjadi sebuah filem. Jika ada, bilangannya terlalu minoriti. Namun itu tidak bermakna idea sutradara tidak boleh menandingi idea novelis, sebaliknya imaginasi pembaca telah membuat kebanyakan visual dalam fikiran tidak selari dengan apa yang diterjemahkan.

Bagi novelis Ahadiat Akashah, penantian 25 tahun untuk melihat naskhah ulungnya, Lagenda Budak Setan divisualkan berbaloi.

Lagenda Budak Setan secara harafiahnya berkisar tentang cinta kudus lelaki bernama Kasyah yang digelar 'setan' kerana kenakalannya di sekolah terhadap gadis bernama Ayu.

Cinta mereka bagaimanapun berhadapan pelbagai dugaan sehingga Ayu berkahwin dengan Azmi dan kemudian kemalangan sehingga terpaksa menukar wajah. Kasyah masih setia meladeninya.

Kedengaran jalan ceritanya sebagai cinta yang 'memenatkan'. Namun apabila ia divisualkan, Ayu di tangan Lisa Surihani, Kasyah di tangan Farid Kamil dan Azmi di tangan Que Haidar bagai mempunyai roh tersendiri.

Jika bukan tiga anak seni ini yang membawakan tiga karakter penting naskhah ini, barangkali ia akan menjadi sebuah cinta melankolik yang cukup tipikal dan memualkan.

Selaku penerbit dan pengarah, Sharad Sharan telah melakukan pemilihan yang bijak. Secara total, filem yang bakal menyerang pawagam esok hari dengan tayangan perdananya ini begitu memuaskan.

Khalayak tidak akan dihidangkan dengan sebuah naskhah tipikal. Ya, ia sebuah kisah cinta yang begitu melankolik. Realistiknya terkadang lari dari landasan, namun bagi sesiapa yang membesar dengan membaca novel hebat Budak Setan, anda akan mengetahui apa yang divisualkan oleh Sharad dan produksinya sampai tepat kepada audiens.

Sekurang-kurangnya 70 peratus filem ini divisualkan dengan baik berdasarkan novel setebal 500 muka surat ini.


BARISAN pelakon dan produksi Lagenda Budak Setan bersedia untuk tayangan filem ini bermula esok.


Selaku teraju utama filem ini mengaku, membawa karakter Kasyah adalah satu tuntutan yang agak 'mengerikan' dirinya. Apatah lagi apabila mengenangkan Kasyah adalah karakter imaginasi banyak remaja lelaki - nakal dan pintar. Sementelah impak Kasyah dalam kehidupan pembaca novel ini cukup besar.

"Tapi Alhamdulillah, saya rasa saya telah membawakan karakter ini dengan baik. Saya akui, saya tidak pernah membawa novel ini sehingga saya dilamar untuk berlakon dalam filem ini.

"Kemudian saya baru mula membaca dan apabila mendapat skrip, saya tidak lagi mengikut aturan skrip dengan banyak. Sebaliknya saya merujuk kepada novel ini untuk mendalami Kasyah," katanya yang ditemui usai majlis pratonton filem tersebut baru-baru ini.

Menurut Farid yang menganggap pemilihan dia dan Lisa adalah pemilihan 'bijak' dan 'selamat' memandangkan mereka bukan pasangan asing di layar kaca mahu pun filem, sifat kudus dan pendamba setia Kasyah bukan cermin bagi diri seorang Farid Kamil.

Tersenyum dan beberapa kali mengangguk memahami soalan, kata Farid ringkas: "Saya tidak akan membuang masa menanti sesuatu perkara seperti ini (cinta)."


TERAJU utama. Dari kiri: Lisa Surihani, Farid Kamil dan Shiqin Kamal.


Sementara bagi Lisa Surihani yang menunjukkan prestasi lakonan memberangsangkan malah terlihat lebih berani dalam beberapa adegan romantis bersama Farid, terlibat dalam produksi ini adalah satu penghormatan baginya.

Sudah terbiasa berdamping dengan Farid, dia masih kekok untuk 'dipeluk cium' aktor tersebut. Namun sebagai seorang pelakon profesional, dia masih membataskan dirinya dalam hal-hal yang akan mengundang sensitiviti khalayak.

"Saya bersyukur kerana diberi kepercayaan membawa watak Ayu dan terlibat dalam projek besar ini. Berlakon dengan Farid juga tidak memberi saya masalah memandangkan kami sudah biasa berganding bersama," katanya.

Ahadiat puas hati

Mahu melihat persepsi pemilik naskhah ini, Ahadiat Akashah secara keseluruhan berkata dia amat berpuas hati dengan kerja Sharad. Malah tanpa selindung, Ahadiat turut menyatakan penantian 25 tahunnya berbaloi.

"Secara keseluruhan, saya amat berpuas hati dengan Lagenda Budak Setan versi filem. Saya rasa saya tidak salah menyerahkan kepercayaan kepada Sharad untuk merealisasikannya dalam bentuk filem.


LAKONAN Que Haidar sebagai Azmi yang terlalu mencintai Ayu (Lisa Surihani) tetapi sanggup menyakiti wanita itu cukup mengesankan.


"Saya juga cukup berterima kasih dengan semua tenaga produksi dan barisan pelakon yang menjayakan filem ini," ujar Akashah yang tidak turun ke lokasi penggambaran kerana tidak mahu menganggu kreativiti Sharad menyiapkan naskhahnya dalam bentuk filem.

Malah sewaktu ditanya tentang perbandingan filem saga romantik, Twillight dengan Lagenda Budak Setan, Ahadiat pantas menjawab: "Saya rasa Lagenda Budak Setan lebih hebat daripada saga Twillight. Saya fikir, inilah saga cinta yang boleh dijadikan kisah terbaik di Malaysia, Insya-Allah," kata Ahadiat penuh gembira.

Bagi Sharad yang sebelum ini mempunyai portfolio sebagai pengarah yang dikenali mempunyai sulaman Bollywood, dia memandang Lagenda Budak Setan sebagai naskhah wajib divisualkan kerana impaknya dalam dunia penulisan.

Walaupun tidak mengetahui kisah novel ini sebelum ini, dia mengambil risiko untuk mengadaptasi novel ini dalam sebuah filem dengan baik.

"Saya melihat nilai di dalam novel ini baik kalau diterjemahkan dalam sebuah filem. Selepas berbincang dengan Ahadiat dan memilih pelakon, walaupun pada mulanya saya agak berdebar untuk mengarahkannya, tapi apabila kami memulakan produksi, kerjasama semua pihak telah membuatkan filem ini sukses," katanya tentang filem dengan bajet RM1.6 juta ini.


Sumber dari : http://kosmo.com.my

Pak Nil lawat SKSS

BIAR peluh membasahi pipi dan matahari berada tegak di atas kepala, itu bukan suatu masalah besar buat pelajar-pelajar Sekolah Kebangsaan Sri Serdang (SKSS), di Selangor, untuk tetap berdiri menanti kedatangan idola mereka yang juga pelakon, pengacara dan penyampai radio terkenal iaitu Aznil Nawawi.

Terdiri daripada pelajar darjah satu hingga darjah enam, mereka semua berasa teruja apabila Aznil atau mesra disapa Pak Nil yang selama ini hanya ditonton di kaca televisyen dan suaranya hanya kedengaran di corong radio benar-benar berdiri di depan mata mereka.

Lebih bermakna kedatangan Pak Nil adalah bersempena siri promosi kempen ReadMalaysia 2010, sementelah dia dipilih menjadi duta kempen tersebut dan SKSS menjadi sekolah pertama terpilih dalam siri promosi itu.

"Saya rasa diberi tanggungjawab besar apabila dipilih jadi duta kempen ini. Ini kerana budaya membaca tidak pernah menjadi budaya masyarakat Malaysia.

"Oleh sebab itu, kita harus bentuk budaya ini sejak mereka kecil lagi. Selain bagus untuk pelajaran mereka, membaca juga menjadikan mereka seorang berani dalam meluahkan pendapat kerana mereka mempunyai ilmu," ujarnya pada majlis sidang media.

Tambahnya lagi yang menggemari buku motivasi, dilantik sebagai duta sebuah kempen yang memberi input positif terhadap perkembangan rakyat Malaysia adalah satu tanggungjawab yang besar.

Bahkan, dia merasakan dirinya lebih dihargai apabila dipilih menjadi duta 'ilmuan' kerana pemilihan dilakukan bukan berdasarkan populariti sebaliknya pencapaian, latar belakang pendidikan dan kepercayaan pihak penganjur terhadap kredibiliti Aznil.

Duda berusia 48 tahun itu memberitahu, dia pernah mendapat keputusan yang kurang memberangsangkan ketika peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia dan menebusnya kembali dengan keputusan cemerlang Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM).

"Seorang guru saya memberitahu, untuk lulus dengan cemerlang sesebuah mata pelajaran saya harus membaca dari kulit depan ke kulit belakang sebanyak 40 kali.

"Syukur, apabila saya mengikut nasihatnya saya mendapat keputusan cemerlang. Di sini saya ingin tekankan membaca sangat penting untuk menambah ilmu dan meningkatkan diri seseorang ke tahap yang lebih tinggi. Nasihat saya, rajin-rajinlah baca buku.

"Purata rakyat Malaysia hanya baca dua buah buku setahun, saya harap jumlah buku itu akan bertambah ke angka yang lebih besar pada tahun akan datang" ujarnya yang memupukkan minat membaca kepada dua orang anaknya.

Petua Aznil, adalah lebih mudah untuk seseorang membaca sesuatu perkara yang diminatinya. Contohnya anak-anak lebih berminat pada komik atau kartun dan remaja perempuan lebih pada novel cinta.

"Kalau kita masuk ke kedai buku ada beberapa bahagian yang dibahagikan mengikut genre buku dan saya rasakan cukup selesa untuk seisi keluarga.

"Begitu juga dengan pameran buku ReadMalaysia 2010 yang mempunyai 500 gerai buku, bermacam-macam genre ada untuk segala peringkat umur ada di situ," jelas pengacara program Jangan Lupa Lirik itu lagi.

Dalam masa yang sama, Aznil juga sempat mengadakan kuiz buat pelajar SKSS seperti pertandingan mengeja dan membaca.


AZNIL berkongsi petua bagaimana untuk lulus cemerlang dalam sesuatu mata pelajaran.


Suasana yang pada mulanya tenang bertukar riuh apabila para pelajar berlumba-lumba mengangkat tangan untuk menjawab soalan yang diajukan Aznil kerana mereka bukan sahaja mendapat hadiah daripada pihak penganjur tetapi juga wang sagu hati pemberian peribadi daripada Aznil.

"Seronok dengan budak-budak sebab mereka jujur. Alhamdulillah, saya bersyukur pada rezeki yang ada. Rezeki yang saya miliki saya kongsi bersama dengan peminat cilik saya.

"Bila saya buat mana-mana persembahan atau siri promosi saya akan beri hadiah berupa wang ringgit kepada mereka menerusi kaedah pertandingan.

"Siapa berani ke depan dialah yang dapat. Bukan apa sesekali sebagai orang dewasa kita kena sogok sikit budak-budak ini supaya mereka berusaha, berani dan rajin," ceritanya lagi.

Menurut wakil pihak penganjur Mines Event Management Sdn. Bhd., Chang Pui Ei, siri promosi hanya dibuat permulaan hanya SKSS dan mungkin akan diperluaskan ke sekolah-sekolah lain pada masa depan.

"Sekarang, kami hanya ke sekolah ini, kalau ada peluang kami tidak keberatan untuk buat promosi dan bekerjasama dengan sekolah lain pula," ujarnya.

Bercakap tentang pemilihan Aznil sebagai duta kempen, Pui Ei menjelaskan pihaknya telah membuat penelitian dan kajian terlebih dahulu.

Berdasarkan kebolehan dan kredibiliti, pihaknya yakin Aznil mampu menggalas tanggungjawab yang diberikan dengan baik.

"Dia bukan sahaja popular di kalangan orang dewasa tetapi juga dengan kanak-kanak menerusi program Tom Tom Bak dan Macam-Macam Aznil," katanya.

Kempen ReadMalaysia 2010 yang menyasarkan 400,000 pengunjung merupakan satu acara pameran buku secara besar-besaran yang diadakan bermula 4 Jun hingga 13 Jun, dari pukul 11 pagi hingga 10 malam di Pusat Pameran dan Konvensyen Antarabangsa Malaysia (MIECC), Mines Resort City yang mana Kosmo! merupakan akhbar rasmi acara itu.

Pelbagai genre buku terdapat di sana, malah beberapa artis terkenal juga bakal hadir untuk memeriahkan lagi acara itu. Aznil akan berada di MIECC pada majlis pembukan acara itu pada 4 Jun dan 5 Jun pada pukul 3 petang.

"Saya juga akan berkunjung ke MIECC daripada semasa ke semasa setiap hari apabila saya ada kelapangan," kata Aznil.


Sumber dari: http://kosmo.com.my

Model dipenjara kerana benarkan tubuhnya diraba
ROM - Model seksi majalah lucah Playboy, Brigitta Bulgari dihukum penjara selepas didapati membenarkan remaja sekolah berumur 15 tahun meraba-raba dirinya dalam satu persembahan, lapor sebuah akhbar semalam.

Seorang hakim Itali mereman gadis berambut perang yang berusia 27 dan berketurunan Hungary itu selepas dia melihat rakaman video telefon bimbit mengenai tarian erotik tersebut.

Rakaman itu didakwa menunjukkan beberapa orang remaja menyentuh punggung model tersebut dalam satu persembahan erotik.

Hakim Giuiliano Mignini menolak satu permohonan ikat jamin dengan berkata: "Saya terfikir risiko sama ada dia akan berhubung dengan remaja tersebut semula selepas ini.

"Saya berpendapat tindakan menghukum Brigitta di penjara buat sementara waktu merupakan tindakan yang betul," ujarnya.

Model majalah lucah itu disabitkan dengan kesalahan melakukan persembahan tidak senonoh di hadapan remaja di bawah umur.

Namun peguam bela model seksi itu, Bruno Oberta dengan marah berkata: "Saya berpendapat hakim tersebut terlalu bias terhadap wanita seksi. - Agensi


Sumber dari: http://kosmo.com.my/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

cisss....

LAGI Bayi dibuang!!!ANGGOTA polis memeriksa mayat bayi lelaki yang masih bertali pusat ketika dijumpai di Damansara semalam.


PETALING JAYA - Lagi kes pembuangan bayi. Kali ini melibatkan bayi lelaki yang mayatnya ditemui di tepi Jalan SS22/48 berhampiran Sekolah Kebangsaan Damansara Jaya di sini semalam.

Bayi yang masih bertali pusat itu ditemui oleh seorang lelaki pada pukul 6.15 petang ketika pulang dari kerja sebelum memaklumkannya kepada polis.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamed berkata, siasatan awal mendapati, bayi itu ditemui dalam keadaan tidak berbalut dengan kain mahupun plastik.

"Bayi lelaki itu dipercayai dilahirkan tidak lebih dari tiga jam lalu kerana masih terdapat kesan darah pada badannya. Polis masih menunggu laporan bedah siasat untuk mengetahui jika terdapat kecederaan lain pada bayi itu," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian semalam.


Sumber dari: http://kosmo.com.my

@@ Followers @ @

Pembaca Berita PANAS!

Popular Posts