Jom Layan link-link dibawah nie..

Goddard kembali rampas emas


GODDARD meraikankejayaannya memenangi acara 200 meter kuak lentang lelaki pada Sukan Komanwel 2010 semalam.


NEW DELHI - Perenang England, James Goddard berjaya merampas kembali pingat emas acara 200 meter kuak lentang lelaki pada temasya Sukan Komanwel 2010 semalam.
Goddard mencatat masa terpantas pada peringkat saringan dan sekali lagi menunjukkan aksi cemerlang di pentas final apabila mencatat masa 1 minit 55.58 saat.
"Saya cukup gembira ketika ini. Saya sedar saingan pasti akan menjadi sengit khususnya pada peringkat saringan.
"Namun saya berpuas hati dan berbangga kerana dapat menampilkan prestasi terbaik hari ini (semalam)," kata Goddard.
Dia menewaskan perenang Australia, Ashley Delaney dan perenang remaja New Zealand, Gareth Kean apabila masing-masing meraih pingat perak dan gangsa.
Kean yang baru sahaja menyambut ulang tahun kelahiran ke-19 kelmarin, hampir berjaya meraih pingat perak sebelum Delaney memintasnya pada jarak 50 meter terakhir.
Untuk rekod, Goddard memenangi pingat emas 200m dalam acara yang sama pada temasya 2002 di Manchester sebelum dia tewas kepada perenang Scotland, Gregor Tait di Melbourne empat tahun lalu.
Sementara itu, perenang Australia, Alicia Coutts meraih pingat emas kedua peribadinya apabila menjuarai acara 100m gaya bebas wanita.
Coutts mencatat masa 54.09s bagi menewaskan rakan senegaranya, Emily Seebohm serta perenang England, Francesca Halsall yang meraih perak dan gangsa.
"Saya sangat gemuruh sebelum perlumbaan," kata Coutts.
"Saya tidak tahu bagaimana saya boleh mengembalikan tahap keyakinan diri tetapi kejayaan ini merupakan sesuatu yang cukup istimewa." - Agensi

C. C. Liew Tokoh Wartawan Negara


ABU Seman mengucapkan tahniah kepada C. C. Liew sambil diperhatikan oleh Chamil (kiri sekali), Mohd. Medan dan Zainuddin (kanan sekali).


KUALA LUMPUR - Pengarah Urusan merangkap Pengarah Editorial Kumpulan Akhbar Sin Chew Daily, Datuk C. C. Liew dianugerahkan Tokoh Wartawan Negara yang kelapan semalam.
Dengan kemenangan itu, beliau menerima hadiah wang tunai RM30,000 dan sijil.
Majlis penganugerahan anjuran Institut Akhbar Malaysia (MPI) dan Petronas itu diadakan di Pusat Konvensyen Sime Darby di sini dan disempurnakan oleh Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop yang mewakili Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.
Turut hadir pada majlis itu ialah Pengerusi Eksekutif Kumpulan Utusan, Tan Sri Mohamed Hashim Ahmad Makaruddin; Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Aziz Ishak; Ketua Pegawai Eksekutif MPI, Datuk Chamil Wariya; Pengurus Besar Kanan Bahagian Khidmat Korporat Petronas, Mohd. Medan Abdullah dan bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidin.

Jayanthy ragu status syarikat suami


JAYANTHY (kanan) bersama Manikavasagam berjalan masuk
ke pejabat JSJK Selangor untuk meminta nasihat semalam.


SHAH ALAM – S. Jayanthy, isteri ahli perniagaan S. Anpalagan yang dilaporkan hilang pada 4 Ogos 2009 hadir ke pejabat Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Selangor di sini semalam bagi meminta nasihat dan bantuan berkaitan dakwaan penyelewengan syarikat milik suaminya itu.
Jayanthy, 34, yang memakai baju berwarna merah jambu dan berseluar hitam hadir bersama Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam pada pukul 11.55 pagi sebelum keluar sejam kemudian.
Jayanthy berkata, dia diarahkan oleh polis Bukit Aman berbuat demikian selepas mendakwa terdapat pertukaran status syarikat milik Anpalagan, 43, iaitu Swiss Krishma Sdn. Bhd. kepada Beruntung Cattle Farm.
Menurutnya, beberapa penipuan juga dikesan termasuk jawatan pengarah syarikat terbabit yang didakwa telah ditukar tanpa sebarang notis pada Disember tahun lalu.
“Semakan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) juga mendapati beberapa perubahan berlaku dalam pegangan saham pada 24 Disember 2009,” kata beliau di sini semalam.

Rumahtangga berkecai: Bekas pengacara TV3 dicerai


NADIA


KUALA LUMPUR – Setelah turun naik mahkamah hampir setahun, kemelut rumah tangga bekas pengacara TV3, Nadia Shahrul Annuar, 26, terlerai semalam apabila suaminya, Sulaiman @ Mohd. Helmi Mohd. Ilyas melafazkan cerai talak satu di Mahkamah Tinggi Syariah di sini semalam.
Sulaiman, 29, selaku plaintif membuat lafaz tersebut secara tertutup di dalam kamar Hakim Syarie Mohd. Amran Mat Zain setelah kedua-dua pihak bersetuju untuk menyelesaikan perceraian tersebut secara baik.
Peguam syarie, Datuk Mohd. Zaidi Mohd. Zain yang mewakili plaintif ketika ditemui selepas prosiding berkata, anak guamnya telah lafazkan cerai talak satu terhadap Nadia dan mahkamah membenarkan cerai tersebut.
“Melalui perjanjian penyelesaian yang dipersetujui bersama, kedua-dua pihak bersetuju menarik balik dakwaan masing-masing yang telah difailkan di mahkamah.
“Ini melibatkan permohonan nusyuz oleh plaintif, permohonan perceraian oleh defendan (Nadia) di Mahkamah Rendah Syariah Shah Alam dan hak jagaan anak yang akan dijaga oleh bapanya,” kata Mohd. Zaidi.

Eksekutif warga China jadi GRO ditahan


SEBAHAGIAN daripada wanita warga China yang ditahan di sebuah pusat hiburan di Lebuh Farquhar, George Town semalam.


GEORGE TOWN - Dia masuk ke negara ini secara sah dan mempunyai permit kerja sebagai eksekutif pemasaran di Sarawak.
Namun wanita warga China itu tidak pergi ke Bumi Kenyalang, sebaliknya terus ke Pulau Pinang untuk bekerja sebagai pegawai perhubungan pelanggan (GRO).
Bagaimanapun, kegiatan gadis berusia 20-an itu terbongkar apabila dia ditahan bersama 47 GRO lain dalam satu serbuan di sebuah pusat hiburan di Lebuh Farquhar di sini pukul 11.30 malam kelmarin.
Daripada jumlah tersebut, 31 wanita merupakan warga China manakala bakinya dari Vietnam termasuk dua wanita tempatan.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Datuk Wan Abdullah Tunku Said berkata, serbuan Ops Noda oleh Cawangan Anti Kongsi Gelap, Maksiat dan Perjudian (D7) Ibu Pejabat Polis Kontinjen negeri itu dilakukan hasil maklumat awam.

Daif: Rumah untuk miskin tegar


SABAH mendahului senarai dengan bilangan miskin tegar paling tinggi di Malaysia.


BAGI kebanyakan rakyat Malaysia sebuah rumah dengan kemudahan asas merupakan tempat bernaung yang cukup untuk seluruh keluarga. Apa sahaja yang lebih daripada itu dianggap sebagai mewah.
Tetapi kepada mereka yang tinggal di luar bandar dan jauh daripada arus pembangunan, sebuah rumah tiga bilik yang sederhana bagaikan syurga.
Kepada golongan masyarakat miskin tegar, kediaman milik sendiri merupakan langkah pertama untuk keluar daripada kepompong kemiskinan. Kepada golongan tersebut, rumah yang disediakan oleh kerajaan di bawah Program Bantuan Rumah (PBR) begitu bermakna.
Mereka yang layak mendapat rumah itu adalah 30,114 rakyat Malaysia yang disenaraikan sebagai miskin tegar sementara 53,025 lagi dikenalpasti sebagai miskin.
Sejak inisiatif Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) diperkenalkan, Kementerian Luar Bandar dan Pembangunan Wilayah (KKLW) telah menyediakan 2,496 kediaman di bawah PBR. Ia adalah kediaman baru atau yang diperbaiki dengan sasaran untuk menyediakan sejumlah 16,626 kediaman di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.
Lebih selesa
Usaha tersebut adalah sebahagian daripada sasaran 50,000 rumah yang ditetapkan bagi program tiga tahun di bawah program NKRA. Rumah tersebut didirikan di tanah milik negeri atau swasta yang disediakan dengan kemudahan air yang dirawat dan bekalan elektrik 24 jam.
Sebuah rumah asas PBR tiga bilik di Semenanjung dianggarkan bernilai RM33,000 sementara di Sabah dan Sarawak harganya mencecah RM43,000. Di bawah sub-KRA Infrastruktur Asas Luar Bandar, Kementerian menyediakan 109 kediaman di Sabah, 1,437 di Sarawak dan 950 di Semenanjung.
Bagi Nuraine Nasir, 37, peserta Program Bantuan Rumah Berkelompok e-Kasih Kampung Londah, Gemas di Negeri Sembilan, kediaman baru beliau lebih selesa daripada pondoknya di Rokan.
“Saya bersyukur dapat rumah ini”, kata ibu tunggal tiga anak itu. Nuraine menyara hidup dengan menjual minuman sejuk di sekitar kawasan perumahan baru itu yang terletak 10 kilometer (km) dari bandar Gemas.
Beliau adalah kumpulan pertama penduduk miskin tegar yang mendapatkan kunci rumah selepas Pejabat Daerah memaklumkan permohonannya untuk mendapatkan rumah PBR itu siap untuk diduduki.
Bulan lalu, Menteri Luar Bandar dan Pembangunan Wilayah Datuk Seri Shafie Apdal melancarkan program perumahan tersebut dengan membuka pintu 50 buah rumah yang masing-masing bernilai RM33,000 lengkap dengan bekalan air dan elektrik 24 jam.
Jiran Nuraine, Mohd. Isa Ibrahim, 47, berharap dapat mengharungi masa depan yang lebih baik bersama lima anaknya setelah memiliki kediaman sendiri.
“Rumah ni macam syurga bagi kami orang susah ni. Mana nak dapat rumah percuma kalau kerajaan tak tolong kami”, katanya.
Program Bantuan Rumah (PBR) Berkelompok e-Kasih Kampung Londah merupakan satu lagi harapan yang disampaikan oleh kementerian kepada mereka yang dikenalpasti sebagai miskin tegar.
Kementerian juga bertanggungjawab menyediakan jalan-jalan di kawasan luar bandar di bawah Program Jalan Luar Bandar (JALB), bekalan air yang dirawat di bawah Program Bekalan Air Luar Bandar (BALB) dan Program Bekalan Elektrik Luar Bandar (BELB).
Ini adalah empat daripada sub-KRA. Masing-masing menyasarkan untuk membina jalan baru sepanjang 7,000 km dan menaik taraf jalan-jalan bagi penduduk di luar bandar. Selain itu, menyampaikan bekalan air bersih kepada 360,000 isirumah dan elektrik bagi 140,000 kediaman sehingga tahun 2012.
Sehingga ini, kementerian telah membina jalan sepanjang 477.8 km, yang terdiri daripada 171 km jalan di Sabah, 17.1 km di Sarawak dan 289.7 km di Semenanjung.
Jalan-jalan di luar bandar itu menghubungkan 91.4 peratus daripada mereka yang tinggal dalam lingkungan lima km dari jalan yang diturap di bawah JALB.
Sehingga ini, Kementerian telah membekalkan air bersih untuk 10,524 kediaman daripada sasaran 70,181 rumah di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

KEDIAMAN yang menempatkan penerima Program Bantuan Rumah (PBR) Berkelompok Desa E-Kasih di Kampung Londah, Gemas, Negeri Sembilan.


Sejumlah 5,789 kediaman di Sabah kini menikmati bekalan air di bawah BALB dengan 1,096 di Sarawak dan sejumlah 3,639 di Semenanjung.
Memeta golongan miskin
Kementerian membekalkan 2,691 rumah dengan bekalan elektrik 24 jam daripada sasarannya sebanyak 25,312 kediaman pada tahun 2010. Daripada jumlah itu, 1,476 adalah di Sabah, 1,090 di Sarawak dan 125 di Semenanjung.
Projek-projek NKRA yang dilaksanakan oleh Kementerian adalah menerusi kerjasama daripada Bahagian Infrastruktur, Bahagian Kesejahteraan Rakyat dan unit NKRA.
Bahagian Kesejahteraan Rakyat baru-baru ini melaksanakan langkah memeta taburan golongan miskin tegar.
Sejumlah 30,114 rakyat Malaysia dikategorikan sebagai miskin tegar dan 53,025 lagi sebagai miskin sehingga Jun lepas.
Sabah mendahului senarai dengan bilangan miskin tegar paling tinggi iaitu sebanyak 14,184 orang dan 13,669 lagi dikategori sebagai miskin.
Sarawak pula di tempat kedua dengan mencatatkan 9,993 orang miskin tegar dan 13,993 orang miskin. Di Semenanjung, Kelantan mencatat bilangan miskin tegar tertinggi iaitu 2,357 orang dan 6,285 orang miskin.
Melaka pula adalah negeri yang mencatatkan bilangan orang miskin tegar terendah iaitu 25 orang, manakala 259 orang miskin sementara Labuan tidak mempunyai orang miskin tegar tetapi seramai 69 orang dikategorikan sebagai miskin. – Bernama

Lucu: Logo Presiden AS tercabut semasa Obama berucap


OBAMA melihat logo rasmi Presiden Amerika Syarikat yang tercabut semasa beliau berucap di Auditorium Carnegie Mellon

di Washington kelmarin.


WASHINGTON - Satu logo rasmi Presiden Amerika Syarikat (AS) tercabut daripada podium semasa Barack Obama sedang menyampaikan ucapan menyebabkan pentas tempat beliau berdiri itu digegarkan dengan bunyi dentuman buat seketika kelmarin.
Kejadian lucu itu berlaku semasa Obama tengah berdiri dan berucap pada Sidang Kemuncak Wanita Paling Berkuasa anjuran majalah terkenal Fortune di Auditorium Carnegie Mellon di sini malam kelmarin.
"Itu (logo tercabut) tidak apa. Anda semua pun masih kenal saya lagi," gurau presiden sebaik beliau melihat keadaan di depan podium tersebut menyebabkan ramai penonton turut ketawa sejurus insiden itu berlaku.
"Namun, saya yakin ada petugas di belakang pentas ini yang pasti gementar, bukankah begitu?" kata Obama merujuk kepada kakitangan yang ditugaskan menampal logo itu. - AP

Nikah segera elak fitnah


PERNIKAHAN kali ketiga penyanyi yang popular dengan lagu Janji Manismu, Aishah, kali ini bersama duda anak enam Faizal Sazali Zulkifli, 44, pada 30 April lalu banyak menimbulkan tanda tanya berikutan pernikahan tersebut dilakukan di sempadan Thailand dan bebas daripada pengetahuan umum.
Malah, selepas bergelar isteri dan bertemu media dalam beberapa majlis hiburan, Aishah masih enggan membuka mulut. Namun, selepas beberapa waktu, pihak media dapat juga menghidu berita pernikahannya dan Kosmo! menjadi akhbar pertama yang membuat laporan mengenainya secara eksklusif pada 24 Jun tahun ini.
Menurut Aishah yang ditemui pada majlis pelancaran album terbarunya baru-baru ini, dia langsung tiada niat untuk menyembunyikan status mahupun suaminya. Juga tiada sebarang rahsia yang disembunyikan sebalik perkahwinannya yang dilakukan di sempadan Thailand.
“Saya tidak sembunyikan perkahwinan kerana kedua-dua keluarga tahu akan pernikahan kami. Cuma pada usia begini dan ini bukan perkahwinan pertama kami berdua, saya rasa tidak perlu untuk saya menghebohkannya. Kami berdua telah fikir panjang sebelum pernikahan dan apa yang penting kami telah bernikah.

ALBUM Anak diterbitkan oleh syarikat milik Aishah sendiri iaitu Aishah Creative Enterprise.


“Bezanya tiada publisiti sahaja, selepas bernikah saya tidak sembunyikan status dan suami kerana saya akan memperkenalkan Faizal sebagai suami kerana tidak mahu menimbulkan fitnah,” ujarnya.
Tambah Aishah atau nama sebenarnya Wan Aishah Wan Ariffin, 45, meskipun pernikahannya kelihatan dilakukan secara tergesa-gesa kerana perkenalan selama seminggu di dunia maya menerusi laman sesawang www.muslimah.com itu telah membawa dirinya ke jenjang pelamin, itu bukan bermakna dia menyembunyikan sesuatu.
“Selain waktu yang sesuai, kami bernikah segera di sempadan kerana untuk mengelak fitnah dan suami saya ketika itu masih belum dapat surat cerai. Kalau saya ingin buat di sini dan buat sebuah majlis perkahwinan walaupun secara kecil-kecilan ia tetap mengambil masa yang panjang untuk persediaan,” tuturnya.
Luah Aishah lagi, dia bukanlah punca suaminya bercerai kerana ketika dia mula berkenalan dengan Faizal, suaminya itu telah pun dalam proses memohon penceraian di mahkamah syariah.
“Saya tidak pernah bermadu dan saya bukan puncanya bercerai kerana ketika baru berkenalan dengannya, dia telah pun dalam proses pernceraian di mahkamah,” balasnya.

AISHAH bersama dua puteranya, Armand Azhari (kiri) dan Azhad Ahlami.


Kehidupan yang dicari-cari
Aishah mengakui kehidupannya banyak berubah sejak bergelar isteri kepada Faizal. Kehidupannya lebih tenang dan teratur. Malah, hubungan mereka juga direstui oleh dua orang anak Aishah daripada perkahwinan keduanya, Armand Azhari, 16 dan Azhad Ahlami, 10.
“Anak-anak saya merestui, malah mereka yang menggalakkan saya berkahwin lagi. Kata mereka, jika mereka sudah besar nanti siapa yang akan menemani saya. Anak saya juga memanggil Faizal dengan panggilan ayah walaupun mula-mula mereka memanggilnya uncle,” katanya.
Tanpa berselindung Aishah memberitahu kehidupannya kini merupakan kehidupan yang dicari-cari selama ini.
“Saya selalu tengok pasangan yang berusia balik daripada sembahyang subuh di masjid bersama-sama. Sekarang saya dapat suami yang mampu membimbing ke arah kebaikan dan dapat membimbing anak-anak saya.
“Suami saya cakap, kenapa nak tunggu sudah pencen baru nak berubah. Jadi sekarang kehidupan kami lebih baik dan bermakna daripada dahulu. Anak-anak pun ada contoh yang baik dan lebih kerap ke masjid berbanding dahulu,” ucapnya.
Album Anak
Aishah yang selama ini popular dengan genre pop kini telah muncul dengan sebuah album kerohanian yang berjudul Anak. Album yang diterbitkan oleh syarikatnya sendiri iaitu Aishah Creative Enterprise dan diedarkan oleh Nasyeed.Com dan Sony Music itu telah lama diidamkan Aishah.
Idea dan perancangan sejak tahun lepas membuahkan hasil apabila dia bertemu dengan penerbit yang benar-benar tahu apa yang dia inginkan iaitu Dakmie yang pernah menerbitkan album untuk Rabbani sebelum itu.

INILAH kali pertama Aishah dan anak-anak dirakam bersama Faizal oleh media.


“Tidak sangka agak sukar dan mengambil masa yang lama untuk menyelesaikan keseluruhan album. Jika sebuah lagu pop saya boleh selesaikan rakaman selama 40 minit berbeza dengan album ini. Surah al-Fatihah sahaja mengambil masa lebih kurang satu jam dan terpaksa dirakam semula bagi mendapatkan sebutan yang benar-benar jelas.
“Saya dipantau oleh mereka yang arif dalam bidang ini sepanjang tempoh rakaman dan secara keseluruhan ia mengambil masa selama dua bulan untuk disiapkan,” tuturnya yang terlibat sebagai penulis lirik album tersebut.
Album itu yang sudah berada di pasaran itu menghimpunkan 20 buah doa dan zikir berlagu antaranya Doa Nabi Zakariya, Selawat Syifa, Doa Melihat Bayi dan Qasidah Doa Syukur Beroleh Zuriat. Selepas ini, akan diadakan siri album kerohanian daripada Aishah, walaupun begitu tegas Aishah dia masih akan aktif menyanyi lagu-lagu pop seperti biasa.

JYJ gegarkan Kuala Lumpur


ALBUM sulung JYJ, The Beginning mendapat sentuhan Kanye West.


RENTETAN kejayaan membawa Super Junior menjayakan konsert di Kuala Lumpur Mac lalu, Redstar Presents Sdn. Bhd. kini bakal membawa sebuah lagi kumpulan pop terkenal Korea, JYJ.
Sempena kelahiran album sulungnya yang berjudul The Beginning, JYJ akan muncul di Kuala Lumpur menerusi JYJ New Album Showcase 2010 pada 17 Oktober ini, pukul 2 petang di Stadium Negara.
Diuruskan oleh Marctensia, ia merupakan penampilan pertama kali kumpulan yang dianggotai tiga remaja terdiri daripada Kim Jaejung, Park Yuchun dan Kim Junsu itu di Malaysia. Ketiga-tiga mereka merupakan anggota asal kumpulan Dongbangshinki yang juga dikenali sebagai TVXQ di Korea dan Tohoshinki di Jepun yang ditubuhkan pada tahun 2003 di Korea Selatan.
Dikenali kerana wajah kacak, skil tarian dan kebolehan vokal, mereka dengan mudah menguasai pasaran Asia. Mereka merupakan pencetus gelombang kedua muzik Korea ke dalam pasaran Jepun dengan menjadi artis luar dari Jepun pertama berjaya menguasai carta lagu popular Jepun, Oricon Charts menerusi sembilan single yang meraih juara carta tersebut.
Pada tahun 2009, trio tersebut menubuhkan JYJ. Pada Jun tahun ini, JYJ mengadakan konsert sulung mereka di Tokyo Dome, Jepun yang dihadiri lebih daripada 200,000 peminat dari 43 negara di serata ceruk dunia. Sehingga kini, DVD konsert tersebut merupakan DVD kedua terlaris dari segi jualan di Jepun dengan 140,000 unit terjual pada minggu pertama sahaja.
Ketika mengganggotai TVXQ juga, Jaejung, Yuchun dan Junsu telah mencipta Guinness Book of Records dua tahun berturut-turut pada 2008 dan 2009 dengan mempunyai kelab peminat dengan keanggota paling ramai di dunia iaitu mencecah lebih 80,000 orang di Seoul sahaja, selain merupakan kumpulan paling banyak dirakam fotonya dengan jangkaan 500 juta kali yang disiarkan dalam majalah, kulit album dan iklan cetak dari awal kemunculan pada 2003 ketika kumpulan ini ditubuhkan sehinggalah 19 Mei 2009 iaitu sewaktu masih bersama kumpulan lama mereka.
JYJ kini dalam rangka konsert bergerak mereka dari 15 Oktober ini sehingga hujung November di Asia dan Amerika Syarikat bermula di Bangkok sebelum ke Kuala Lumpur, diikuti Hong Kong pada 24 Oktober, Taipei (30 Oktober), Shanghai (7 November), New York (12 November), Seattle (13 November), San Francisco (14 November) dan Los Angeles (19 November)
Jualan tiket bagi konsert JYJ di KL pada 17 Oktober ini boleh didapati dengan melayari laman web www.fatdeal.com.my. Harga tiket adalah dari RM100 (tempat duduk), RM200 (bebas), RM250 (tempat duduk bernombor), RM300 (rock zone berdiri) dan RM800 (tempat duduk VIP).
Selain single pertama daripada album The Beginning yang berjudul, Ayyy Girl, hasil ciptaan penyanyi tersohor Kanye West yang turut menyumbangkan vokalnya dalam lagu tersebut, The Beginning juga mengandungi dua lagu penerbit lagu tersohor, Rodney 'Darkchild' Jerkins iaitu Empty dan Be My Girl.
"Saya sangat bangga berpeluang untuk bekerjasama dengan JYJ dalam album sulung mereka.Ia seumpama pertembungan antara Timur dengan Barat" ulas Rodney.
Bagi maklumat lanjut konsert JYJ di Malaysia, sila hubungi talian 03-2092 1199 atau 019-827 9898 serta layari www.marctensia.com.

Ciplak idea: Crossings tiru Ghost Whisperer?


PENDUKUNG watak utama Crossing (dari kiri), Dira, Hansen dan Zakizamani.


BOB mengalami kemalangan aneh yang menyebabkan dia mempunyai berkebolehan untuk melihat roh menerusi pantulan imej di cermin. Kebolehan itu digunakan untuk membantu roh menyelesaikan masalah yang belum dituntut semasa hidup.
Bantuan Bob membenarkan roh-roh itu bersemadi dengan tenang. Ceritanya kedengaran seperti sebuah siri terkenal Amerika Syarikat, Ghost Whisperer. Mungkin mempunyai persamaan tetapi drama terbaru ntv7, Crossings itu diberi sentuhan tempatan.
Dibintangi oleh Zakizamani Osman, Dira Abu Bakar dan Hansen Lee, drama 13 episod itu disiarkan pada setiap Jumaat bermula 1 Oktober lalu pukul 8.30 malam di ntv7. Diarahkan oleh Prakash Murugiah, Crossing yang menjalankan penggambaran di sekitar Kuala Lumpur menggunakan bahasa Inggeris sebagai perantaraan utama.
Sungguhpun melibatkan ‘interaksi’ bersama roh yang telah meninggal dunia, Zaki yang memegang watak Bob memberitahu drama itu tidak menakutkan.
“Drama ini menggabungkan komedi serta sedikit keseraman. Tapi seram itu amat ringan sahaja. Rohnya bukan yang menakutkan tetapi muncul seperti manusia,” ujar Zaki.
Bob yang merupakan penyusun iklan berkenalan dengan Katie (Dira) dan Danny (Hansen) dan bersama-sama, mereka melalui pelbagai perkara lucu ketika menyelesaikan masalah roh yang menghantui Bob.
“Setiap episod mempunyai cerita berlainan. Menariknya kami memaparkan cerita roh yang biasa berlaku di Malaysia. Semuanya dikaitkan dengan elemen tempatan contohnya seperti bomoh.
“Walaupun setiap episod mempunyai cerita roh berlainan tetapi pada hujungnya, semua cerita ada kaitannya,” tambah Zaki yang juga merupakan penulis skripnya.
Menjalankan penggambaran selama dua bulan setengah, Danny yang merupakan pencipta menjadi kawan Bob apabila mendapat tahu dia mampu berhubung dengan roh. Ini kerana Danny suka mencipta alat pengesan hantu.
“Danny hidup dalam dunianya sendiri dan suka mencipta alat pengesan hantu. Apabila dia tahu bahawa Bob dapat berhubung dengan roh, dia terus berkawan dengannya. Disebabkan dia dan Katie tidak ada kereta, saya menjadi pemandu mereka sepanjang drama itu,” kata Hansen.
Bagi Dira, dia pertama kali terlibat dalam berbahasa Inggeris. Menjayakan watak Katie, dia menyukai kebebasan yang diberikan untuk menyerlahkan bakatnya.
“Saya tidak mahu diri saya hanya dilabelkan sebagai pelakon drama bahasa Melayu. Jadi dengan lakonan kali ini, ia membuktikan kredibiliti saya. Tapi drama Inggeris memberikan cabaran kerana ia bukan bahasa utama saya. Nasib baik Hansen dan Zaki banyak membantu.,” jelas Dira yang akan terlibat dalam teater Banduan Akhir Di Sel Akhir.

Pelik tapi benar: Lelaki dirogol tiga wanita bergilir-gilir

HARARE - Seorang lelaki Zimbabwe mendakwa sekumpulan tiga wanita menculik, memberinya dadah sebelum merogolnya dalam kejadian serangan seks ke atas lelaki yang berlaku buat kali kelima dalam tempoh setahun, kata seorang jurucakap polis semalam.
Lelaki berumur 26 tahun itu memberitahu polis dia ditawarkan untuk menumpang kenderaan yang dinaiki wanita berkenaan di bandar Bulawayo selatan Zimbabwe.
Namun, lelaki itu kemudian tidak sedarkan diri apabila tubuhnya ditolak ke belakang manakala kepalanya ditutup dengan pakaian semasa berada di dalam kenderaan tersebut.
Dia mendakwa tidak sedarkan diri selepas diberikan sejenis bahan yang rasanya seperti alkohol.
"Selepas dia terjaga, lelaki itu berada dalam keadaan bogel dan wanita-wanita itu merogolnya bergilir-gilir dan menderanya," kata jurucakap polis itu, Wayne Bvudzijena.
Lelaki itu memberitahu polis, dia tidak sedarkan diri selepas serangan itu tetapi kumpulan wanita tersebut kemudian bertindak meninggalkannya.
"Wanita-wanita itu mengambil wang sebanyak AS$300 (RM929.25) dan telefon bimbit," kata jurucakap polis tersebut.
Kejadian yang berlaku pada Jumaat itu merupakan serangan kali yang kelima dilaporkan pernah berlaku di beberapa tempat di negara ini melibatkan sekumpulan wanita pelbagai saiz badan.
"Ia mungkin satu kumpulan atau lebih yang melakukan kejadian itu. Dalam semua kes, si mangsa tidak sedarkan diri dan mereka diberikan dadah supaya berasa pening," kata jurucakap tersebut.
Serangan seks yang dilakukan oleh sekumpulan wanita ke atas seorang lelaki dilaporkan buat kali pertama pada November tahun lalu.
Menurut akhbar Herald, dalam serangan itu, tiga wanita menculik seorang lelaki berumur 18 tahun.
Pada Februari lalu, empat wanita memaksa seorang lelaki berumur 25 tahun untuk melakukan hubungan seks dengan mereka.
Bulan lalu, seorang lelaki berumur 44 tahun yang dipaksa memakai kondom menjadi mangsa rogol dua wanita.
Seramai tiga wanita turut merogol seorang lelaki berumur 30 tahun yang telah diberikan dadah.
Berdasarkan undang-undang Zimbabwe, dakwaan merogol hanya dikenakan terhadap lelaki. - AFP

Bomoh Gila:Dipenjara kerana kerat kanak-kanak


BAIKUNI (kanan) dikawal dua anggota polis selepas dia dihukum penjara seumur hidup di sebuah mahkamah di Jakarta semalam.


JAKARTA - Sebuah mahkamah Indonesia memenjarakan seumur hidup seorang lelaki kerana membunuh dan mengerat empat kanak-kanak jalanan.
Lelaki itu, Baikuni, 50, ditangkap pada Januari lalu beberapa hari selepas kepala dan bahagian-bahagian badan seorang budak lelaki berusia 9 tahun ditemui di dalam satu beg plastik di sebuah sungai di sini.
Semalam, Mahkamah Daerah Jakarta Timur mendapati Baikuni bersalah kerana membunuh, meliwat dan mengerat empat budak lelaki sejak 2007.
Semua mangsa berusia antara 6 tahun hingga 12 tahun.
Pihak pendakwa raya menyatakan, Baikuni dipercayai membunuh sehingga 14 mangsa.
Baikuni dikenali dengan panggilan bapa di jalanan kerana dia dikatakan bersimpati terhadap kanak-kanak dengan memberikan mereka tempat berteduh.
Baikuni menyatakan, dia tidak akan mencabar keputusan mahkamah berkenaan. - AP

Lawa, kucing istimewa 26 jari


BAKRI dan isterinya menunjukkan kucing istimewa berjari 26 bernama Lawa di Kampung Alor Sena, Padang Besar semalam.


PADANG BESAR - Seekor kucing betina milik pasangan suami isteri di Kampung Alor Sena dekat sini memang istimewa. Ini kerana ia yang diberi nama Lawa memiliki 26 jari pada kakinya.
Lebih istimewa, Lawa dikatakan cekap menjaga sekitar rumah tuannya yang terletak di kawasan sawah daripada ancaman haiwan perosak seperti tikus mungkin lantaran jari kakinya yang banyak itu.
Lawa yang berusia enam bulan, memiliki tujuh jari di kaki kanan dan kiri hadapan manakala dua kaki belakangnya masing-masing mempunyai enam jari.
Menurut pemiliknya, Bakri Abu Hanifah, 49, sejak dia memelihara Lawa empat bulan lalu ketika usianya dua bulan, masalah tikus sawah yang kerap mengganggu rumah dan kebun mereka sudah tiada lagi.
"Menariknya, Lawa tidak makan tikus yang dibunuhnya dan dalam sehari, Lawa tangkap lebih lima ekor tikus," katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Alor Sena dekat sini semalam.
Bakri yang merupakan seorang pekebun menemui Lawa yang terperangkap pada perangkap musang yang dipasang di kebunnya.

Bayi sulung Sekolah Harapan selamat dilahirkan
MELAKA – Seorang pelajar Sekolah Harapan, institusi khas untuk remaja hamil luar nikah di Jasin di sini, selamat melahirkan seorang bayi lelaki Isnin lalu.
Pengerusi Sekolah Harapan, Datuk Ab. Rahaman Ab. Karim (gambar) berkata, pelajar perempuan berusia 17 tahun berasal dari Melaka itu dimasukkan ke Hospital Jasin pada pukul 5 pagi setelah menunjukkan tanda-tanda hendak bersalin.
“Pelajar ini selamat melahirkan bayi lelaki seberat 3.6 kilogram pada pukul 8 pagi,” katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.
Penubuhan Sekolah Harapan dicetuskan oleh Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam yang bertujuan memberi perlindungan kepada remaja hamil luar nikah selain menangani gejala buang bayi yang semakin berleluasa.
Sekolah Harapan yang dikendalikan oleh Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) itu menerima kumpulan pertama lima pelajarnya pada 20 September lalu.

Tuah memihak Josiah

 
REAKSI Azizulhasni (kanan) dan Josiah selepas menamatkan acara keirin di Kompleks Sukan Indira Gandhi, New Delhi semalam. Bagaimanapun, kejayaan Azizulhasni dibatalkan gara-gara kesalahannya menghimpit pelumba New Zealand, Simon Van Velthooven.


TUAH ternyata menyebelahi pelumba basikal trek negara, Josiah Ng.
Semalam, dia berjaya meraih pingat emas dalam acara keirin pada Sukan Komanwel 2010 di Kompleks Sukan Indira Gandhi.
Bagaimanapun, pingat emas yang diraih Josiah itu bertitik tolak kepada keputusan pegawai perlumbaan yang membatalkan kemenangan jaguh keirin negara, Mohd. Azizulhasni Awang.
Terdahulu, Azizulhasni yang digelar The Pocketrocketman terlebih dahulu melintasi garisan penamat untuk berada di hadapan Josiah.
Begitupun, kemenangannya telah dibatalkan selepas para pegawai perlumbaan mendapati dia bersalah kerana menghimpit pelumba New Zealand, Simon Van Velthooven.
Dengan keputusan itu, pingat emas secara automatik diberikan kepada Josiah manakala pelumba England, David Daniell meraih perak dan pingat gangsa milik Van Velthooven.
"Secara jujurnya, saya tidak tahu apa yang berlaku ke atas Azizulhasni tetapi ini adalah adat perlumbaan dan dia perlu menerima keputusan itu dengan tenang.
"Tetapi apa yang saya tahu, dia tidak buat apa-apa kesalahan dan dia berhak untuk menang.
"Dalam kedudukan seperti itu, dia membuat satu keputusan berani untuk mencelah dalam usahanya untuk memenangi perlumbaan tersebut.
"Malangnya, tindakan berani yang dilakukannya itu telah mengundang padah," kata Josiah.
Menurut Josiah, dia bernasib baik kerana menamatkan perlumbaan itu di tempat kedua, sekali gus memastikan pingat emas kekal milik Malaysia.
"Kemenangan ini sangat penting. Saya sudah lama menantikan saat ini kerana sebelum ini ramai orang mempertikaikan kemampuan saya. Malah ada yang mengatakan saya tidak berhak berada dalam pasukan negara.

JOSIAH mengibarkan Jalur Gemilang selepas disahkan selaku juara acara keirin pada Sukan Komanwel 2010 di New Delhi semalam.


"Tetapi hari ini (semalam) saya telah membuktikan kepada semua seterusnya menutup mulut para pengkritik," katanya.
Menurut Josiah, selepas mencipta kejayaan semalam, dia akan mengalihkan tumpuan untuk memburu pingat emas pada Sukan Asia di Guangzhou, China bulan depan.
Selain Josiah dan Azizulhasni, cabaran negara dalam acara keirin semalam turut digalas Mohd. Rizal Tisin.
Begitupun, Rizal yang memenangi pingat perak dalam acara 1 kilometer ujian masa perseorangan kelmarin, terkandas pada pusingan pertama repecharge.

Homoseksual : Cucu Raja Arab Saudi dibicara


GAMBAR rakaman kamera litar tertutup yang ditayangkan di sebuah mahkamah kelmarin menunjukkan Saud Abdulaziz (kiri) memukul Bandar Abdulaziz di dalam sebuah lif di Hotel Landmark, London pada 22 Januari lalu.
LONDON - Seorang anggota kerabat diraja, Saud Abdulaziz Bin Nasir Al Saud yang merupakan cucu pemerintah Arab Saudi, Raja Abdullah II memukul sehingga mati seorang pembantu lelakinya dalam serangan ganas didakwa bermotifkan seks di sebuah hotel eksklusif di sini.
Pendedahan itu dibuat dalam perbicaraan di sebuah mahkamah kelmarin.
Juri sebuah mahkamah majistret di sini diberitahu bahawa Saud membunuh pembantunya, Bandar Abdulaziz selepas menderanya secara fizikal dan seksual selama beberapa minggu.
Kerabat diraja tersebut didakwa mencurahkan arak sebelum bertubi-tubi menumbuk kepala pembantunya yang berusia 32 tahun dengan menyebabkan beberapa giginya patah dan mangsa mengalami pendarahan otak di bilik suite Hotel Landmark, tempat mereka menginap, di sini.
Putera itu turut mencekik Bandar sehingga menyebabkan tulang lehernya retak selain menggigit kedua-dua pipi mangsa dalam serangan yang mempunyai hubung kait dengan dorongan seks.
Saud, 34, cuba menutup jenayahnya dengan membersihkan kesan darah dalam serangan tersebut sebelum menghubungi pihak berkuasa.
Pada mulanya, dia dilaporkan memberitahu polis bahawa Bandar cedera dalam satu insiden rompakan.
Kerabat diraja berkenaan kemudian mengaku membunuh pembantunya tetapi menafikan membunuh dengan niat atau berniat untuk mendatangkan kecederaan teruk terhadap mangsa.
Pasangan tersebut tiba di bandar raya ini pada Disember tahun lalu dalam percutian terakhir mereka mengelilingi dunia.
Juri diberitahu, Saud dilihat cuba menggoda krew bar dan menggunakan khidmat pelacur lelaki sekurang-kurangnya dua kali semasa percutiannya di sini.
Putera itu memberitahu polis beliau adalah rakan Bandar yang merupakan anak angkat sebuah keluarga golongan sederhana di Arab Saudi dan rakannya itu mengiringinya ke mana sahaja beliau pergi.
Namun, mahkamah dimaklumkan bahawa Bandar duduk dalam kelas ekonomi manakala Saud menaiki penerbangan kelas pertama.
Pembantu lelaki itu dikatakan berjalan dengan mengekori tuannya dan dia tidur di lantai bilik hotel mereka.
Ketua pasukan pendakwa raya, Jonathan Laidlaw berkata: "Hubungan mereka lebih kompleks berbanding apa yang diakui oleh defendan dan ia bukan hubungan yang sihat.
"Bandar dilayan seperti seorang pembantu atau amah dan terdapat unsur jahat dalam layanan defendan terhadap mangsa.
"Beliau akan memukul Bandar dan penderaan itu bukan sahaja melibatkan keganasan fizikal - ia turut melibatkan elemen seksual," tambahnya.
Juri berkenaan menonton rakaman kamera video litar tertutup (CCTV) yang menunjukkan Saud berulang kali menumbuk Bandar di dalam lif hotel itu pada 22 Januari lalu.


"Apa yang jelas dalam kejadian ini adalah mangsa hanya menurut dan tidak melawan," kata Laidlaw.
"Dia langsung tidak mempertahan diri atau cuba melawan atau menaikkan tangannya terhadap defendan," ujar pendakwa raya itu.
Serangan tersebut menyebabkan telinga Bandar bengkak tiga kali ganda saiz asal dan memerlukan pembedahan pemulihan.
Pada 14 Februari lepas iaitu malam pembunuhan, pasangan itu makan malam sempena Hari Kekasih sebelum kembali ke hotel mereka sebelum tengah malam.
Seorang penginap di bilik bawah menyatakan, dia terdengar nada suara tinggi dan bunyi perabot jatuh.
Pada tengah hari esoknya, Saud menghubungi kenalan di Kedutaan Arab Saudi.
Kenalan itu tiba di bilik mereka dan menemuinya sedang sedih dan menangis di samping pembantunya.
Pakar-pakar polis menemui bukti forensik daripada seluar dalam Bandar.
Di sebalik penemuan itu, putera berkenaan berterusan menafikan bahawa dia adalah gay.
Namun, kata Laidlaw: "Bukti jelas menunjukkan bahawa dia adalah gay atau memiliki kecenderungan homoseks".
Pemeriksaan ke atas komputer riba putera itu mendapati beliau pernah melayari laman agensi teman sosial dan rumah urut gay.
Ibu Saud ialah anak perempuan Raja Abdullah.
Ayahnya, Putera Abdulaziz iaitu anak saudara Raja Abdullah, mengikuti perbicaraan tersebut di galeri awam mahkamah berkenaan.
Perbicaraan akan disambung. - Agensi

Mangsa Kera: Bayi 4 hari maut


Valayutham menunjukkan lokasi dia menjumpai cucunya yang berlumuran darah akibat diserang kera jantan.


SEREMBAN - Tindakan seorang datuk meninggalkan cucu perempuannya yang baru berusia empat hari di ruang tamu bersendirian mengundang padah apabila bayi tersebut mati selepas disyaki menjadi mangsa serangan kera jantan liar dalam kejadian di Taman Gembira, Rasah di sini semalam.
Ekoran kejadian pukul 1.15 petang itu, bayi yang masih belum diberi nama tersebut cedera parah di kepala, telinga, leher dan muka akibat digigit haiwan berkenaan.
Mengimbau semula kejadian tersebut, datuk mangsa, A. Valayutham, 70, memberitahu, dia meletakkan cucunya di ruang tamu kerana hendak mengambil minuman di dapur.
Difahamkan, sebelum kejadian, ibu mangsa, V. Revathy, 26, pergi ke bilik air manakala isteri Valayutham sedang memasak.
Menurut Valayutham, selepas beberapa langkah, dia terkejut sebaik mendengar Revathy menjerit apabila mendapati anaknya hilang.
"Saya yang cemas kemudian bergegas mencari bayi tersebut di luar rumah dan saya bagaikan hendak pitam apabila mendapati tubuh kecil cucu saya terbaring di tepi sebatang pokok bunga dalam keadaan berlumuran darah.
"Pada masa yang sama saya juga melihat beberapa ekor kera berlari ke arah belukar yang terletak bersebelahan dengan rumah saya," katanya ketika ditemui di Hospital Tuanku Ja'afar Seremban (HTJ) di sini semalam.
Dia kemudian bergegas membawa cucunya ke HTJ sebelum bayi itu disahkan mati akibat kecederaan parah di kepala, muka dan leher.

@@ Followers @ @

Pembaca Berita PANAS!

Popular Posts