Jom Layan link-link dibawah nie..

Suspek utama nafi terbabit bunuh

Peguam dakwa 2 beradik tak diberi peluang pertahan diri sebelum direman

KUALA LUMPUR: Buat pertama kali semalam, dua beradik yang juga suspek utama kes pembunuhan kejam Datuk Sosilawati Lawiya dibenarkan berjumpa peguam mereka dan dalam pertemuan itu mereka mendakwa tidak terbabit dalam kes berkenaan.

Peguam mereka, D P Vijandran, berkata perkara itu dimaklumkan kepadanya selepas beliau bertemu dengan mereka di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL) di sini, petang semalam.

Saya bersama dua rakan peguam dibenarkan berjumpa kedua-dua anak guam kami selama 15 minit dan dalam pertemuan itu mereka menafikan terbabit dalam pembunuhan kejam membabitkan empat individu termasuk seorang jutawan kosmetik.
Mereka mendakwa tidak diberi peluang mempertahankan diri sebelum ditahan reman, katanya ketika ditemui di IPKKL, semalam.

Vijandran bersama peguam Ravi Nekoo dan Pushpa Ratnam tiba di IPKKL kira-kira jam 3 petang bersama isteri kedua-dua suspek utama sebelum meninggalkan pekarangan ibu pejabat itu 30 minit kemudian.

Difahamkan, isteri kedua-dua suspek itu dibenarkan berjumpa suami masing-masing kira-kira 10 minit. Ini pertemuan pertama mereka sejak ditahan 11 September lalu.

Dalam pada itu, Vijandran turut menyuarakan rasa kesal dengan laporan akhbar sejak kejadian berkenaan yang disifatkannya berat sebelah, sedangkan kes itu belum pun dibawa ke mahkamah.
Selagi kes ini belum dibawa ke mahkamah dan sehingga hakim memutuskan siapa yang bersalah, anak guam saya tidak bersalah.

Sepanjang berada dalam lokap sejak dua minggu lalu, salah seorang anak guam saya juga mendakwa dia ditumbuk dan ditendang anggota polis sehingga cedera di belakang badan.

Malah, permintaan anak guam saya untuk mendapatkan rawatan di hospital berhubung kecederaan itu juga tidak diendahkan polis, katanya laporan polis mengenainya akan dibuat hari ini.

Sosilawati, 47, dibunuh bersama pemandu peribadinya, Kamaruddin Shamsuddin, 44; perunding kewangannya, Noorhisham Mohammad, 38 dan peguamnya, Ahmad Kamil Abd Karim, 32, di sebuah ladang persendirian di Banting pada 30 Ogos lalu.

Dipetik dari: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Suspekutamanafiterbabitbunuh/Article

Hospital swasta dibenar iklan

Langkah perkasa pelancongan kesihatan negara

PUTRAJAYA: Semua hospital dan klinik swasta kini boleh mengiklankan perkhidmatan masing-masing dalam semua media dan sepanduk selepas diluluskan Lembaga Iklan Ubat (MAB) Kementerian Kesihatan, kata Menterinya, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata, langkah itu liberalisasi bagi sektor kesihatan dalam usaha kerajaan memperkasa bidang pelancongan kesihatan negara yang dikenal pasti sebagai satu daripada Program Transformasi Ekonomi (ETP) dalam Aktiviti Ekonomi Utama Nasional (NKEA).
Katanya, liberalisasi iklan kesihatan itu terkandung dalam semakan semula Garis Panduan Pengiklanan Untuk Perkhidmatan dan Fasiliti Kesihatan yang diluluskan pada Julai lalu bagi membolehkan 200 hospital swasta dan 7,000 klinik swasta di seluruh negara mengiklankan perkhidmatan masing-masing dalam semua media.
Beliau berkata, mengikut semakan semula garis panduan itu, hospital dan klinik swasta dibenarkan mengiklankan perkhidmatan masing-masing dalam semua media termasuk internet, penggunaan sepanduk bagi tempoh masa tertentu dan mengadakan publisiti di luar negara.

Selepas diluluskan MAB, hospital dan klinik swasta boleh menyiarkan maklumat mengenai perkhidmatan dan kemudahan termasuk pakej kesihatan yang ditawarkan, katanya selepas majlis Aidilfitri Kementerian Kesihatan, di sini, semalam.
Liow berkata, tempoh kelulusan iklan oleh MAB dipendekkan daripada enam minggu kepada empat atau lima hari.

Garis panduan iklan itu sebahagian daripada Akta Ubat (Pengiklanan dan Jualan) 1956 yang sebelum ini agak ketat terhadap hospital dan klinik swasta mengiklankan perkhidmatan termasuk disyaratkan hanya dalam majalah kesihatan, direktori, risalah atau pelekat manakala iklan media cetak atau elektronik hanya membabitkan ucapan tahniah.

Dipetik dari: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Hospitalswastadibenariklan/Article

BENDERA perlu hormat Malaysia

Kes amah didera tak patut dijadikan sebab cetus kekecohan: Muhyiddin

SERI KEMBANGAN: Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengingatkan Benteng Demokrasi Rakyat Indonesia (BENDERA), Malaysia mempunyai sistem perundangan dan juga terikat dengan konvensyen antarabangsa untuk melindungi pekerja di negara ini, termasuk dari republik itu.

Timbalan Perdana Menteri berkata, kerajaan Malaysia memberi jaminan pihak yang didakwa melakukan jenayah terhadap pekerja Indonesia akan dihadapkan ke mahkamah dan dijatuhkan hukuman setimpal jika disabitkan kesalahan.
Sehubungan itu, katanya, sebarang kes berlaku tidak harus mencetuskan keadaan buruk sehingga memutuskan hubungan baik yang sudah terjalin antara Malaysia dan Indonesia selama ini.
Kita masih berpendapat yang penting hubungan antara Malaysia dan Indonesia mesti baik. Kita mengambil pendekatan sebarang isu berbangkit antara kedua-dua negara mesti diselesaikan menerusi saluran diplomatik, katanya pada sidang akhbar selepas mewakili Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, merasmikan Seminar Serantau Ke-10: Menjenayahkan Rasuah di sini, semalam.

Sementara itu, Wisma Putra tidak akan memanggil pulang Duta Besar Malaysia di Indonesia, Datuk Syed Munshe Afdzaruddin Syed Hassan walaupun wujud ancaman daripada BENDERA menuntut beliau keluar dari negara itu.

Timbalan Menteri Luar, A Kohilan Pillay mengesahkan tiada arahan dikeluarkan oleh Wisma Putra bagi memanggil pulang Duta Besar atau semua pegawai yang bertugas di Indonesia selepas timbul ancaman itu.

Syed Munshe Afdzaruddin ketika dihubungi enggan mengulas lanjut berhubung tuntutan BENDERA itu.
Ketua Canseri Pejabat Kedutaan Malaysia, Raja Reza Raja Zaib Shah berkata, sehingga kini pejabat kedutaan di Kuningan, Jakarta tidak menerima arahan rasmi dari Wisma Putra meminta duta atau pegawai yang bertugas di Indonesia pulang.

Tiada arahan dikeluarkan dari Wisma Putra meminta Datuk Syed Munshe Afdzaruddin atau diplomat kita di Indonesia pulang. Lagipun keadaan di sini sebenarnya selamat. Memang benar berlaku tunjuk perasaan tetapi ia tidak mengancam keselamatan warga Malaysia.

Malah kerajaan Indonesia memberi jaminan akan menjaga keselamatan kepentingan Malaysia termasuk diplomat, pekerja, pelajar dan pelancong Malaysia. Polis Indonesia turut berkawal di kedutaan dan kawasan yang memiliki kepentingan Malaysia, katanya.

Naib Presiden MCA, Datuk Wira Chor Chee Heung dalam kenyataan medianya berkata, MCA mengutuk tindakan melampau penunjuk perasaan berkenaan dan menuntut pihak berkuasa di Indonesia mengawal tindakan ekstrim penunjuk perasaan terbabit.

Dipetik dari: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/BENDERAperluhormatMalaysia_/Article

Ucapan sulung Najib di PBB Isnin

NAJIB disambut pegawai  Malaysia di New York sebaik  tiba di Hotel Jumeirah Essex  House  awal pagi ini  bagi menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu  ke-65.


NAJIB disambut pegawai Malaysia di New York sebaik tiba di Hotel Jumeirah Essex House awal pagi ini bagi menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ke-65.

DATUK Seri Najib Razak akan menyampaikan ucapan sulung beliau sebagai Perdana Menteri pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-65, Isnin ini.

Ketika menyampaikan pernyataan negara pada persidangan bertema Memperkukuhkan Peranan Utama PBB Dalam Tadbir Urus Global itu, Perdana Menteri dijangka menyampaikan pandangan dan saranan negara bagi menangani pelbagai isu antarabangsa dan global.

Selain ucapan pada persidangan itu, Najib mempunyai jadual kerja yang padat, termasuk pertemuan dengan Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon dan pertemuan dua hala bersama pemimpin lain.
Mereka termasuk Perdana Menteri Bangladesh, Sheikh Hasina Wajed; Presiden Palestin, Mahmoud Abbas; Presiden Filipina, Benigno Aquino; Presiden Kosovo, Dr Fatmir Sejdiu; Perdana Menteri Slovenia, Borut Pahor; Presiden Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa dan Perdana Menteri Croatia, Jadranka Kosor.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman ketika taklimat kepada media Malaysia, berkata Duta Malaysia di Amerika Syarikat (AS), Datuk Seri Jamaludin Jarjis menerima banyak permintaan daripada pemimpin dunia untuk menemui Perdana Menteri kerana memandang tinggi pencapaian negara dan mahu bertukar pandangan dengan Najib mengenai pelbagai isu dan kejayaan negara.

Selain acara di PBB, penyertaan Perdana Menteri bersama pemimpin negara ASEAN pada Sidang Kemuncak Kedua ASEAN-AS, di Hotel Waldorf-Astoria esok yang turut dihadiri Presiden Barack Obama, amat penting kerana perhatian utama diberikan pentadbiran Obama terhadap rantau ASEAN.

Pertemuan dengan Obama kali ini adalah yang kedua bagi Najib selepas pertemuan dua hala di Washington April lalu yang disifatkan sebagai permulaan baru dalam hubungan Malaysia-AS.
Sebelum pertemuan itu, Perdana Menteri dan Datin Seri Rosmah Mansor akan menghadiri majlis yang dihoskan Obama dan isterinya, Michelle untuk pemimpin ASEAN di American Museum of Natural History.

Dalam lawatan kali ini, Najib juga akan mengadakan pertemuan dengan pemimpin perniagaan, termasuk Ketua Eksekutif ACE Group, Evan Greenberg; pengasas Wikipedia, Jimmy Wales; Presiden Global Ventures, Johns Hopkins dan Presiden Akademi Sains New York, Ellis Rubinstein.

Perdana Menteri akan turut melawat Bursa Saham New York (NYSE) serta sesi wawancara dengan akhbar New York Times, Wall Street Journal dan stesen televisyen CNN.

Najib dan Rosmah juga akan mengadakan majlis Aidilfitri yang dihadiri pelajar Malaysia di New York dan wakil rakyat Malaysia, di pejabat Wakil Tetap Malaysia di PBB esok serta bercakap dengan pelajar Malaysia di tempat lain di AS menerusi persidangan video.

Dipetik dari: http://www.bharian.com.my/

Persatuan sukan juga 'hutang' dengan kita


Datuk Ahmad Shabery Cheek
Datuk Ahmad Shabery Cheek
 
Setiap kali temasya sukan, janji mahu sumbang pingat emas tetapi gagal

PERSATUAN sukan juga mempunyai hutang dengan kita, demikian reaksi Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek mengulas isu hutang Majlis Sukan Negara (MSN) kepada persatuan sukan kebangsaan yang mencecah jutaan ringgit.

Kita sudah menyalurkan bantuan dan dana setiap tahun tetapi apabila tiba setiap kali temasya sukan, mereka berjanji untuk menyumbang pingat emas tetapi gagal mengotakan.
Click Here
Jadi, mereka juga berhutang dengan kita dan bila mereka mahu membayarnya?, soalnya.
Ahmad Shabery berkata, kaedah yang digunakan dalam memberi bantuan dan dana ketika ini menyebabkan persatuan sukan terlalu bergantung kepada kerajaan untuk menjalankan program dan aktiviti berbanding negara lain.

Di beberapa negara maju dalam sukan seperti Australia, mereka menubuhkan tabung dengan setiap persatuan sukan yang memohon perlu melepasi penilaian ketat sebelum dana itu disalurkan.

Mungkin sudah tibanya kita memperbaiki kaedah sedia ada dengan persatuan sukan yang berjaya menunjukkan prestasi tinggi diberi keutamaan mendapatkan bantuan dan dana kerajaan, katanya.

Ketika ditanya sama ada benar kantung MSN kini tenat berikutan kelewatan pembayaran tuntutan bukan saja kepada persatuan tetapi juga kontraktor dan pembekal peralatan dan ubat-ubatan, Ahmad Shabery menafikannya.
Jika mereka menghadapi masalah, mereka boleh membuat aduan atau mengirimkan sistem pesanan khidmat ringkas (SMS) kepada saya, katanya yang berharap MSN turut menjalankan perbelanjaan berhemah berikutan krisis ekonomi dunia yang menyaksikan kerajaan terpaksa memotong belanjawan.

Difahamkan, isu kelewatan MSN membayar hutang dalam bentuk tuntutan bayaran bukan dihadapi satu dua persatuan tetapi lebih daripada lima dan turut membabitkan pihak kontraktor dan pembekal peralatan serta ubat-ubatan.

Namun mereka enggan mendedahkan masalah itu bagi mengelak disenaraihitamkan dan mengeruhkan keadaan dengan MSN.

Dipetik dari: http://www.bharian.com.my/

Tafsir Ayat: Amalan baik, takwa pelengkap keutuhan iman

FIRMAN Allah yang bermaksud: “Wahai orang beriman! Bertakwalah kamu kepada Allah (dengan mengerjakan suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya); dan hendaklah tiap-tiap diri melihat dan memerhatikan (muhasabah) terhadap apa yang dia telah sediakan (dari amalnya) untuk hari esok (hari akhirat). Dan (sekali lagi diingatkan): Bertakwalah kepada Allah sesungguhnya Allah Amat Meliputi Pengetahuan-Nya akan segala yang kamu kerjakan.” (Surah al-Hasyr, ayat 18)
Prof Hamka dalam kitab tafsir al-Azhar berkata, ayat ini menjelaskan iman adalah kepercayaan dan takwa pula pemeliharaan hu bungan dengan Allah. Oleh sebab itu, beriman semata-mata belum memadai sebelum dilengkapi amalan yang merapatkan hubungan dengan Allah.

Kedatangan Syawal adalah isyarat jelas terhadap keimanan dan ketakwaan seseorang Muslim. Syawal itu adalah bulan peningkatan iman, takwa dan amal soleh setelah umat Islam menghadapi ujian ibadat puasa dan tarbiah jasmani serta rohani ketika Ramadan. Ayat ini merakamkan kisah berlaku pada zaman Nabi SAW. Diriwayatkan, Abu ‘Amr iaitu Jarir bin Abdullah berkata: “Kami pernah berada di sisi Rasulullah SAW pada waktu tengah hari. Kemudian datanglah kepada Baginda SAW, satu kaum yang tidak berpakaian, mengenakan pakaian bulu harimau, bergaris-garis lurik sambil menyandang pedang, umumnya mereka itu dari suku Mudhar atau memang semuanya dari Mudhar.

Maka, berubahlah wajah Rasulullah SAW kerana sedih melihat kemiskinan mereka. Kemudian Baginda masuk ke rumahnya, lalu keluar lagi, terus menyuruh Bilal untuk azan. Selanjutnya Bilal berazan dan beriqamah, lalu mendirikan solat, kemudian Baginda berkhutbah.”

Antara isi khutbah, Rasulullah SAW membacakan ayat al-Quran yang bermaksud: “Wahai sekalian manusia, bertaqwalah kamu semua kepada Tuhanmu yang menjadikan kamu semua dari diri yang satu iaitu Adam, hingga ke akhir ayat iaitu yang bermaksud: Sesungguhnya Allah itu Maha Mengawasi bagimu semua.” (Surah al-Nisa’, ayat 1)

Selepas itu, Baginda membacasurah al-Hasyr, ayat 18 yang bermaksud: “Wahai orang yang beriman! Bertakwalah kamu kepada Allah (dengan mengerjakan suruhan-Nya dan meninggalkan larangan-Nya); dan hendaklah tiap-tiap diri melihat dan memerhatikan (muhasabah) terhadap apa yang dia telah sediakan (dari amalnya) untuk hari esok (hari akhirat).”
Pada saat itu, ada orang yang bersedekah dengan dinar, dirham, bajunya, segantang gandum, segantang kurma, sehingga Baginda SAW bersabda: “Sekalipun dengan hanya sebiji kurma juga baik.”

Seterusnya semakin ramailah orang yang tampil ke hadapan Rasulullah SAW memberikan sumbangannya masing-masing, sehingga aku dapat melihat ada dua longgokan makanan dan pakaian dan aku melihat wajah Rasulullah SAW berseri-seri, seolah-olah bercahaya bersih sekali.

Pengajaran penting yang dapat difahami, Allah menekankan perintah melakukan amalan bermuhasabah diri dengan dimulai dan diakhiri kalimah takwa. Ini jelas menunjukkan amalan muhasabah yang hendak dilakukan perlu berpaksikan piawaian takwa kepada Allah.

Jelaslah yang dimaksudkan orang yang mengaku beriman kepada Allah perlu memupuk imannya dengan takwa, lalu merenung untuk hari esoknya. Antara persoalan yang perlu dijawab ialah apakah gerangan bekalan yang perlu dibawa untuk dipersembahkan di hadapan Allah.

Oleh itu, timbang-timbanglah terlebih dulu untung ruginya bekalan hidup di dunia ini sebelum ditimbang di hadapan Allah kelak. Renung-renunglah persiapan yang disediakan untuk menghadapi hari esok dan lihatlah jika masih ada lagi yang kurang.

Dipetik dari:http://www.bharian.com.my

Just for Laugh ...

Sifat belas kasihan lahir masyarakat harmoni

Manusia mesti sentiasa berbuat baik kepada sesama makhluk termasuk binatang dan alam sekitar

WALAUPUN masyarakat di negara Barat lebih berbudi bahasa dan bersopan dalam muamalah sesama insan, penulis tidak menafikan di negara kita masih ramai yang utuh dengan budaya hidup serta pekerti lemah lembut.

Keadaan ini menepati ajaran Islam yang menganjurkan umatnya menghiaskan diri mereka dengan sifat terpuji. Malangnya adab dan santun yang sudah bersisa semakin terhakis dengan pelbagai masalah sosial mengaibkan.
Click Here
Di alam maya, ramai diberi kunci kebebasan untuk meneroka dunia dan melakukan apa yang mereka suka. Laman sosial juga menjadi bukti ada golongan yang sering kali tersasar daripada pedoman agama.
Pembuli mental sesama rakan sebaya atau daripada golongan lebih dewasa boleh mengakibatkan risiko nyawa kepada yang masih belum cukup matang mengurus tekanan. Sudahnya, berlaku perubahan sikap secara tiba-tiba, berkasar dengan ibu bapa atau orang lebih tua dan membunuh diri.

Mereka yang mengalami tekanan juga berisiko kepada orang lain kerana ketidakstabilan mental boleh mengakibatkan kejadian jenayah tidak dirancang.
Jenayah dan berbunuhan semakin meruncing mutakhir ini cukup membimbangkan, menggambarkan betapa segelintir masyarakat kini sudah hilang rasa kemanusiaan disebabkan tiada belas kasihan sesama insan.

Bagi umat Islam, perbuatan penganiayaan dan pembunuhan dilarang keras kerana Islam adalah agama bersifat rahmat iaitu belas kasihan. Jika kita benar-benar menghayati agama, insyaAllah tiada kepincangan dalam hubungan kemasyarakatan.
Rasulullah SAW juga menunjukkan cara yang sebaik-baiknya untuk berakhlak dengan tetangga dan ahli masyarakat. Ditegaskan Allah SWT dalam firman bermaksud: “Kami tidak mengutuskan engkau (Muhammad) melainkan untuk menjadi rahmat kepada alam sejagat.” (Surah Al-Anbia’, ayat 107)

Menjadi orang yang membawa kebaikan kepada alam sejagat bukan mudah, sebab itu Rasulullah SAW mengajar perbuatan baik untuk dilakukan kepada orang lain supaya Baginda tidak berseorangan dalam urusan ini sebaliknya dibantu oleh sahabat.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Kamu sekali-kali tidak akan dianggap beriman sehingga kamu bersifat rahmat. Ujar sahabat: Kami semua sememangnya bersifat rahmat. Lantas Baginda SAW menjawab: Bukan maksudku rahmatmu kepada kawan kamu, sebaliknya maksudku ialah rahmatmu kepada umum (alam sejagat).” (Hadis riwayat Tabarani)

Yang dimaksudkan dengan rahmat adalah apa juga perkara membawa kebaikan dan Islam agama yang membawa misi keamanan, kedamaian, keharmonian, kemesraan dan rahmat kepada seluruh isi alam termasuk binatang.

Oleh itu, bagi menjamin kedamaian dan rahmat terlaksana, Islam memerintahkan umatnya supaya menghias diri mereka dengan sifat belas kasihan yang turut menjadi bukti kesempurnaan iman seseorang kepada Allah.

Sifat belas kasihan membuatkan kita mudah tersentuh apabila melihat kesusahan menimpa orang lain dan begitu juga sebaliknya.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Allah menjadikan rahmat 100 bahagian, satu bahagian daripadanya sudah diturunkan ke bumi. Daripada bahagian satu inilah, sekalian makhluk dapat berbelas kasihan sesama sendiri antara satu sama lain hinggakan ada seekor binatang yang mengangkat kakinya kerana takut terpijak anaknya sendiri.” (Hadis riwayat Bukhari)

Ibu bapa perlu mempunyai sifat belas kasihan dalam proses mendidik anak. Jika mereka melakukan kesilapan dan kesalahan, hendaklah tegur serta betulkan kesalahannya secara lemah lembut, kasih sayang, bukannya memukul dengan kekerasan.

Pada tahap pendidikan pada awal usia, anak perlu dibelai, ditatang serta diasuh dengan kasih sayang serta lemah lembut, bukannya dengan kekerasan yang hanya akan menyebabkan anak semakin liar.

Perlu diingat, gejala sosial yang semakin membarah dalam masyarakat berpunca daripada kepupusan perasaan belas kasihan dan kemesraan dalam rumah mereka. Justeru, apabila anak membuat kesalahan, ibu bapa perlu menilai kemungkinan itu berpunca daripada kegagalan mewujudkan keharmonian rumah tangga.

Dalam konteks kekeluargaan, suami isteri perlu bertolak ansur dan berbelas kasihan antara satu sama lain dalam menguruskan rumah tangga mereka selaras objektif perkahwinan untuk menyuburkan bibit kasih sayang bagi mengecapi kebahagiaan sejati.

Jika warga Malaysia berpaksikan tatacara kehidupan dengan moral dan akhlak tinggi, zahirkan kasih sayang yang syarie, belas kasihan tanpa malu dan sangsi, insyaAllah tidak ada bencana terjadi, apatah lagi kekejaman yang melanggar hak asasi. 

CUEPACS mahu kerajaan pertimbang beri bonus

SEREMBAN: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) berharap kerajaan menimbangkan pemberian bonus kepada penjawat awam pada pembentangan bajet bulan depan.

Presidennya, Omar Osman berkata, Cuepacs sudah menghantar permohonan mengenai perkara itu kepada kerajaan.
Click Here
Sudah dua tahun penjawat awam tidak mendapat bonus sejak 2008 dan adalah diharapkan tahun ini kerajaan mempertimbangkan pemberian bonus itu. Kita mohon dua bulan bonus, namun jika tidak boleh dua bulan, sekurang-kurangnya sebulan.
"Bagaimanapun, ia terserah kepada kebijaksanaan dan kemampuan kerajaan. Kita berharap pemberian bonus ini dapat dipertimbangkan memandangkan keadaan ekonomi negara yang semakin meyakinkan," katanya ketika ditemui selepas kunjungan Aidilfitri bersama Persatuan Keluarga Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) Malaysia dan Kesatuan Pembantu Pembangunan Masyarakat Semenanjung Malaysia di sini, semalam.

Pada masa sama, beliau membidas pihak yang mendakwa kesatuan itu hanya tahu menuntut kenaikan gaji dan bonus untuk kira-kira 1.2 juta kakitangan awam setiap tahun.

Omar berkata, perkara itu tidak sepatutnya dipertikaikan kerana memang adalah antara matlamat penubuhan kesatuan itu.

"Perkara ini termaktub dalam Perlembagaan CUEPACS dan jangan ada mana-mana pihak mempertikaikan tuntutan yang dibuat," katanya
Beliau berkata, tuntutan pemberian bonus setiap tahun, termasuk dua bulan tahun ini kerana kakitangan awam tidak seperti syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan swasta lain yang boleh mendapat bonus hingga empat atau lima bulan, katanya.

Dipetik dari: http://www.bharian.com.my/

Sekolah mengandung: Apabila nasihat ditolak, inilah akibatnya!

Apabila saya mengkritik pembukaan Sekolah Mengandung ramai pengampu Ali Rustam melenting menyatakan bahawa PAS hanya pandai mengkritik dan tidak berbuat apa-apa. Persoalannya sekarang siapa yang berkuasa di Melaka ini?

PAS sejak dari dahulu kini dan selama mencadang dan menasihatkan kerajaan negeri supaya menutup semua pusat maksiat dan menghentikan program maksiat supaya punca-punca maksiat ini dapat dikurang dan dibasmikan.

Kerajaan negeri Melaka yang mentadbir dan menguasai negeri mempunyai kuasa untuk menutup semua pusat maksiat seperti kelab malam, pub, rumah urut, pusat pelacuran, night club, dangdut, Spa dan sebagainya. Selain itu program-program maksiat yang melibatkan percampuran dan pergaulan bebas lelaki dan perempuan mesti dihentikan serta merta.

Pada masa yang sama kerajaan negeri mesti memperbanyakkan kelas-kelas pengajian agama di masjid dan surau, memperbanyakkan sekolah agama, menambah peruntukan untuk progam agama Islam dalam bajet negeri dan sebagainya.

Namun semua nasihat dan cadangan yang kita ajukan ditolak mentah-mentah malah kerajaan negeri menggalakkan pula program-program maksiat di negeri ini.

Cuba tuan-puan melawat Taman Melaka Raya pada malam hari .......sudah pasti tuan-puan akan melihat ianya bagaikan tempat pesta maksiat yang tidak kawal. Hotel-hotel murah yang menjadi tempat melampias nafsu tumbuh bagaikan cendawan tumbuh. Itu semua menjadi tempat maksiat dan zina yang sesetengahnya melahirkan anak luar nikah.....

PAS yang tidak mempunyai kuasa di negeri Melaka ini sememangnya hanya pandai bercakap dan menasihat sahaja kerana kami tidak ada kuasa. Namun kita hendaklah merujuk kepada Hadis Nabi....Barangsiapa yang melihat kemungkaran hendaklah dicegah dengan kuasa, Jika tiada kuasa cegahlah dengan lisan, jika tidak berkuasa dengan lisan bencilah dalam hati....itu adalah selemah-lemah iman.

( http://mutaligat.blogspot.com/ )

* Tulisan di atas adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian Harakahdaily.net. Harakahdaily.net tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan berkenaan.

Dipetik dari: Harakahdaily.net

Larangan masuk pembantu rumah Indonesia tak beri kesan

PUTRAJAYA: Tindakan terbaru Kerajaan Indonesia melarang pembantu rumah negara itu datang bekerja di Malaysia tidak memberi kesan kerana kemasukan mereka sememangnya dibekukan sehingga kedua-dua negara dapat memuktamadkan rundingan berhubung tangga gaji dan syarat pekerjaan lain.

DSC00281

(Gambar Hiasan)

Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S Subramaniam, berkata kenyataan terbaru Kerajaan Indonesia itu mungkin bertujuan memberi keyakinan kepada rakyatnya di sini bahawa mereka benar-benar serius menangani isu kebajikan dan keselamatan pekerja asing warga Indonesia di sini.
Sebenarnya kemasukan pembantu rumah warga Indonesia sudah dibekukan sejak kita memulakan rundingan mengenai penetapan gaji pembantu rumah Indonesia dan beberapa isu lain berhubung syarat pekerjaan mereka di sini.
Pada umumnya, lebih 99 peratus daripada majikan di Malaysia ini memberi layanan baik terhadap pembantu rumah mereka tetapi ada satu dua kes terpencil yang mengeruhkan keadaan dan kerajaan sudah mengambil segala langkah perlu bagi mengatasi masalah ini, katanya ketika ditemui pada Majlis Muhibah Perdana Menteri bersama pemimpin-pemimpin agama sempena sambutan Hari Malaysia, di sini semalam.

Baru-baru ini, portal berita Kompas.Com di Indonesia memetik kenyataan Menteri Tenaga Kerja dan Transmigrasi negara itu, Muhaimin Iskandar, melarang pembantu rumah negara itu datang bekerja di Malaysia sehingga kerajaan Indonesia mampu memberi perlindungan sewajarnya kepada mereka.

Di KUALA LUMPUR: Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing (PAPA) kesal terhadap larangan itu kerana akan mengakibatkan ramai rakyat republik berkenaan menjadi amah secara haram di Malaysia.

Presiden PAPA, Alwi Bavutty, berkata larangan Indonesia itu tidak wajar dan hanya memburukkan keadaan berikutan rakyat negara itu terdesak dengan kesempitan hidup, akan memasuki Malaysia untuk bekerja sebagai pembantu rumah tanpa mengikut prosedur rasmi, sekali gus menyebabkan mereka terdedah kepada risiko dianiaya majikan tidak bertanggungjawab.

Isteri jutawan India dedah rakaman perbualan telefon dengan suspek

2010/09/23
KLANG: S Usharani, 27, isteri kepada jutawan dari India yang hilang, Allal Kanthan Muthuraja, 35, hari ini mendedahkan satu rakaman perbualan telefon antara beliau dengan seorang peguam yang dipercayai terbabit dalam kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya, dan tiga individu lain.

Usharani memperdengarkan perbualan selama kira-kira dua minit yang dirakam menggunakan telefon bimbitnya dengan peguam terbabit yang juga suspek utama dalam kes pembunuhan itu pada sidang media di pejabat Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam, di Kapar di sini.
Rakaman perbualan menerusi telefon bimbit Nokia yang berlangsung dalam bahasa Tamil dan diterjemahkan oleh peguam Y Murugan itu berkisar mengenai pertanyaan Usharani kepada suspek berkenaan keadaan suaminya, Allal.
Usharani berkata, dalam perbualan pada 28 Januari itu, suspek mendakwa dia berada di Thailand dan hanya akan memberitahu beliau mengenai keadaan suaminya sebaik suspek balik dari negara itu.

Turut dimainkan ialah rakaman perbualan telefon antara Usharani dengan seorang lelaki yang mendakwa dia adalah pegawai polis dari Bukit Aman bernama ASP Suresh.

"ASP Suresh meminta saya wang bernilai RM1 juta untuk menyelamatkan suami saya kerana mendakwa ditangkap atas kesalahan penyeludupan dadah jenis ketamin di negara ini," kata Usharani melalui terjemahan oleh Murugan.

Selain itu, beliau yang baru tiba dari Chennai, India, semalam berkata beliau turut menerima satu lagi panggilan telefon daripada seorang lelaki yang mendakwa dia adalah Inspektor Muru dari Bukit Aman dengan tujuan yang sama iaitu untuk meminta wang daripadanya.
Sementara itu, Manikavasagam berkata Usharani akan menyerahkan rakaman perbualan telefon itu kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, 11.30 pagi esok.

Sosilawati, 47, bersama pemandu peribadinya, Kamaruddin Shansuddin, 44, pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru, Kuala Lumpur, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam peribadi, Ahmad Kamil Abd Karim, 32, dilaporkan hilang sejak 30 Ogos lalu selepas dikatakan ke Banting untuk urusan pembelian tanah.

Pada 13 September lalu, polis mengesahkan keempat-empat mereka telah dipukul sampai mati sebelum mayat mereka dibakar dan abunya dibuang ke dalam sungai berdekatan Ladang Gadong, Banting.

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar, semalam berkata kes kehilangan Allal kini disiasat sebagai kes bunuh mengikut Seksyen 302, Kanun Keseksaan.

Kehilangan ahli perniagaan itu dikaitkan dengan suspek kes pembunuhan Sosilawati dan tiga yang lain apabila dia dilapor hilang selepas dijemput oleh kedua-dua peguam, yang juga merupakan suspek utama kes pembunuhan Sosilawati, di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur sebaik tiba di Malaysia 18 Januari lalu.

Usharani membuat laporan polis berhubung kehilangan suaminya di Balai Polis Banting pada 8 September lalu dan telah ke Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Langat tengah hari tadi untuk memberikan keterangan kepada polis. - BERNAMA

@@ Followers @ @

Pembaca Berita PANAS!

Popular Posts